2015.eu: Európa digitális forradalma

2010-05-10 14:30

Vissza a hírekhez

2013-ig minden uniós háztartásnak rendelkeznie kell szélessávú internet‑hozzáféréssel és az uniós állampolgárokat digitális ismeretekkel kell felvértezni – olvasható az EP szerdán elfogadott állásfoglalásában. A képviselők azt is el szeretnék érni, hogy a mobiltelefon‑előfizetők háromnegyede 2015‑re 3G szolgáltatást használjon. „Rendkívüli sebességű és megállók nélküli a digitális társadalom felé haladó vonat; amelyre az EU‑nak is fel kell szállnia” – mondta Pilar del Castillo Vera parlamenti témafelelős.


A digitális társadalom rohamléptékű fejlődésével szemben lépéshátrányba került az uniós jogszabályi környezet, amit a képviselők most orvosolnának. Pilar del Castillo Vera (néppárti, spanyol) a téma parlamenti felelőse elmondta: „Rendkívüli sebességű és megállók nélküli a digitális társadalom felé haladó vonat; amelyre az EU‑nak is fel kell szállnia. A digitális gazdaság megfelelő működése elengedhetetlen az egész EU‑gazdaság megfelelő működéséhez. Ma ugyanakkor a digitális szolgáltatások szabad mozgását súlyosan akadályozzák a széttöredezett, nemzeti szintű jogszabályok”.

Del Castillo „Új digitális menetrend kialakítása Európa számára: 2015.eu” című jelentését nagy többséggel hagyta jóvá az Európai Parlament május 5‑én. A szerdai szavazást megelőzően a spanyol képviselőnő weboldalunknak elmondta, hogy maga is a digitális szolgáltatások napi szintű lelkes felhasználója: „Rendszeresen frissítem a weboldalamat és a blogomat, valamint a szociális hálózatokon lévő oldalaimat (Twitter, Facebook, stb.). Emellett szinte minden nap olvasom az internetes sajtót, és digitális tranzakciókat is végrehajtok”.

A polgárok a stratégia középpontjában

Az EP-képviselők nagy sebességű hozzáférést biztosítanának valamennyi uniós polgárnak, ideértve a hátrányos helyzetű lakosságot – az időseket, a fogyatékkal élőket és az alacsony jövedelműeket –, valamint a vidéki és távoli térségekben élőket.

A szöveg szerint 2015-ig az uniós háztartások felét, 2020-ig pedig valamennyi háztartást össze kellene kapcsolni nagy sebességű hálózatokkal, 2015-ig pedig minden általános és középiskolának rendelkeznie kellene nagysebességű internetkapcsolattal.

Ezen kívül rámutatnak arra is, hogy „az IKT-képzésnek és az e-tanulásnak (...) az egész életen át tartó tanulással kapcsolatos tevékenységek szerves részévé kell válnia”.

A képviselők 2015-ig felére csökkentenék a digitális jártassággal nem rendelkezők számát, valamint egy „a digitális környezetben élvezett polgári és fogyasztói jogokról szóló charta” segítségével védenék a magánélet védelméhez fűződő jogokat, ideértve a személyes adatok tárolásának megszüntetéséhez való jogot, különös tekintettel a sérülékeny felhasználók – a kiskorúak és a fiatal felnőttek – speciális szükségleteire.

Egységes digitális piac 2015-ig

Jelentése legfőbb céljáról szólva Del Castillo elmondta: „Sürgősen szükségünk van egy teljesen működő- és versenyképes digitális közöspiacra. Ennek elérése érdekében először végre kell hajtanunk az új szabályozási keretet. Másodszor, erősítenünk kell a digitális szolgáltatások piacát. Harmadrészt fejlesztenünk kell a tartalom és a tudás szabad áramlását, az „ötödik szabadságot”.

Forrás: Európai ParlamentCímkék
elektronikus   eu   európai parlament   honlap   jogszabály   program  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások