259 képviselő mondott igent az önkormányzati rendszer megújítására

2011-12-22 10:00

Vissza a hírekhez

Az új önkormányzati törvény rendezi a húsz év alatt a működőképesség határára érkezett helyhatóságok helyzetét, a jövőben pedig mindenki számára biztosítja a helyi közszolgáltatásokat.


Tállai András önkormányzatokért felelős államtitkár keddi kormányszóvivő tájékoztatóján elmondta, hogy a törvény öt fő területre összpontosít.

A jogszabály világosan szétválasztja az önkormányzati és az állami feladatokat. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt években egyre több ellátási kötelezettséget írt elő a központi igazgatás az önkormányzatoknak, de az új feladatok mellé nem biztosították a megfelelő finanszírozási forrást. A jövőben több feladatot vállal az állam - húzta alá Tállai András.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy 2013 január elsejétől megújul a feladatfinanszírozás rendszere. Az új szabályozás biztosítja az önkormányzati szolgáltatások stabil működőképességét, nem lesz likviditási hiány.

A törvény megváltoztatja az önkormányzati hivatali struktúrát is. A 2000 főnél kisebb lakosságú településeken nem lesz önálló hivatal, az intézkedés 400 önkormányzatot érint – tájékoztatott Tállai András. Aláhúzta, hogy ez nem jelenti azt, hogy a kistelepülésen élők nem jutnak hozzá a közigazgatáshoz, a közös hivatalok biztosítják a helyi ügyintézést. Minden településen lesz helyi önkormányzat és polgármester is, ez sem változik a jövőben.

A törvény negyedik fontos területeként az új kötelezettségvállalási rendszer szigorítja az önkormányzatok hitelfelvételi lehetőségeit, megakadályozva így a jövőbeli eladósodásukat. Az államtitkár még az új törvényességi felügyeleti rendszert emelte ki a törvényből.


Tállai András hangsúlyozta, hogy a törvény egyik előnye, hogy fokozatosan lép életbe, így hagy időt az önkormányzatoknak a felkészülésre.

Giró-Szász András kormányszóvivő úgy fogalmazott: az 1990-ben kialakított önkormányzati rendszer a működőképesség határára érkezett. A Kormány az előkészítés folyamán figyelembe vette a magyar önkormányzati hagyományokat és az Európai Önkormányzati Charta előírásait is. A fő cél az alrendszer költséghatékony, átlátható működésének és hosszútávú fenntarthatóságának megteremtése - mondta Giró-Szász András.

Forrás: kormany.huCímkék
jogalkotás   kormány   közigazgatás   önkormányzat   reform   társadalom  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások