A felsőoktatási felvételi eljárás minimális ponthatárairól

2010-04-22 10:30

Vissza a hírekhez

A felsőoktatási felvételi eljárás főszabálya 2005-től az, hogy az alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre és felsőfokú szakképzésre jelentkezők számára nincs felvételi vizsga, a középiskolai teljesítmény és két érettségi vizsgatárgy eredményei alapján kerül mindenki a rangsorba, ha jelentkezik egyetemre vagy főiskolára. Természetesen alkalmassági és gyakorlati vizsga továbbra is van azokon a szakokon, ahol ez szükséges. A bejutási feltételként meghatározott minimális ponthatár (160 pont) megváltozott. A Kormány egyszer már módosította a minimális ponthatárt, így ebben az évben (2010-ben) már csak 200 pont feletti teljesítménnyel lehet bekerülni a felsőoktatásba.

A többletpontok rendszere 2011-től módosul: kevesebb többletpontot lehet kapni a nyelvtudásért, illetve egyéb jogcímeken (OKJ bizonyítvány, sportteljesítmény, versenyek stb.), ezért 2011-től jobban „megéri” emelt szintű érettségit tenni.

A Kormány döntése alapján 2012-től tovább emelkedik a minimális ponthatár (240 pontra), ami már két, közel jeles szintű érettségit – vagy legalább egy emelt szintű érettségit – feltételez, illetve növekszik a megszerezhető többletpontok mértéke. .

A változtatásoknak három lényeges eleme van.

 

  1. A felvételi eljárás során kapható többletpontok mértéke 80-ról 100-ra nő, tehát 400+100 pontos rendszer lesz.
  2. Az emelt szintű érettségiért adható többletpontok maximális mértéke 40-ről 50-re emelkedik. Ez azt jelenti, hogy mivel legfeljebb két emelt szintű érettségiért kapható többletpont, így azokkal meg lehet szerezni a maximálisan szerezhető többletpontot.
  3. A felvételi eljárás során a minimális bejutási küszöböt 240 pontra nő.
    1. Ez azt jelenti, hogy a két olyan érettségi vizsgatárgyból, amiből az adott szakon pontot lehet számítani, legalább 50-60%-os eredményt kell elérni ahhoz, hogy valaki felvételt nyerjen.
    2. Fontos szempont az is, hogy a minimális ponthatár elérésekor az emelt szintű érettségiért kapott többletpontokat be lehet számítani (de csak azokat!), így 50 vagy 100 többletpontot lehet szerezni.

Forrás: OkmCímkék
felsőoktatás   felvételi   felvi.hu   ifjúság   oktatás  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások