A GMO-mentesség érdekében szigorúan betartatja a jogszabályokat a VM

2011-07-19 10:00

Vissza a hírekhez

A GMO-val szennyezett növényt vagy vetőmagot meg kell semmisíteni a hatályos jogszabály értelmében, a Vidékfejlesztési Minisztérium ennek megfelelően fog eljárni – jelentette ki a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára.


Kardeván Endre elmondta: az érintett gazdáknak már elkezdték kiküldeni az erről szóló határozatokat, és folyamatosan zajlik a szennyezett területek felmérése. Az államtitkár kijelentette: a rendeletben előírtakat maradéktalanul végrehajtja a vidékfejlesztési tárca, illetve a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH).

Egyértelmű a kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium álláspontja: GMO-val szennyezett vetőmagot vagy növényt sem elvetni, sem pedig betakarítani nem lehet Magyarországon – emlékeztetett rá Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár. Elmondta azt is, hogy folyamatosan mérik fel azokat a területeket, ahol a kukoricát meg kell semmisíteni és azt is, hogy ez várhatóan mekkora költséggel jár majd. Az államtitkár hangsúlyozta, az nem fordulhat elő, hogy a gazdák rosszul járjanak, nem érheti őket kár.

Mint ismert, a Vidékfejlesztési Minisztérium a napokban rekord gyorsasággal módosította a vetőmagokról szóló rendeletét annak érdekében, hogy a növénytermesztési hatóság még hatékonyabban léphessen fel a GMO-val szennyezett területek mentesítése érdekében. A szabályozás értelmében minden GMO szennyeződést tartalmazó vetőmag köztermesztésbe vonása, forgalomba hozatala jogszabálysértő. Az MgSzH a szennyezett vetőmagból kikelt növényi állományt, valamint a körülötte lévő pufferzóna növényi állományát zárolja, majd azt a földhasználónak meg kell semmisítenie oly módon, hogy a szennyezés ne terjedhessen tovább. Ha ez nem történik meg, akkor az MgSzH végezteti el a megsemmisítést.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, kormany.huCímkék
egészségügy   GMO   gyümölcs   jogalkotás   jogszabály   kormány   mezőgazdaság   vidék   zöldség  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások