A magánnyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó törvénymódosításokról

2010-10-18 14:07

Vissza a hírekhez

A nemzetgazdasági miniszter előterjesztésével került a parlament elé az a törvénymódosítási javaslat-csomag, mely a magánnyugdíjpénztári befizetéseket szabályozza.


A javaslat szerint a 2010. november 1-je és 2011. december 31-e közötti időszakban esedékes, a magán-nyugdíjpénztári tag után fizetendő nyugdíjjárulék is 9,5 százalék lesz. Ez – a tervezet indokolása szerint – megteremti annak alapját, hogy átmenetileg a magánnyugdíjpénztári tagok tagdíjfizetése helyett járulékfizetés valósuljon meg a 2010. év hátralévő részében a Nyugdíjbiztosítási Alap részére. Az indokolás szerint: A Kormány javaslata szerint a magánnyugdíjpénztári tagdíjbefizetés 14 hónapra felfüggesztésre kerülne, és a majdani nyugellátás fedezetére fizetett járulék egésze ez idő alatt a Nyugdíjbiztosítási Alapot illetné meg.

A jelenleg hatályos rendelkezések szerint a biztosított által fizetendő nyugdíjjárulék mértéke kizárólag a társadalombiztosítási nyugdíj hatálya alá tartozó biztosított esetében 9,5 százalék, magánnyugdíjpénztár tagja esetében 1,5 százalék. A módosítási javaslat röviden azt jelenti, hogy az utóbbi – 1,5 százalékra vonatozó – rendelkezésektől eltérően, a javaslatban megjelölt időszak alatt teljes egészében, mindenki a 9,5 százalékos járulékfizetésnek fog eleget tenni.Címkék
járulék   jogalkotás   kormány   magánnyugdíjpénztár   nyugdíj   társadalom   törvény  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások