A minisztérium pontosít - a korengedmény nem korkedvezmény

2010-12-03 11:11

Vissza a hírekhez

A tegnapi Országos Érdekegyeztető Tanácsülésen napirend előtt kérdezte a munkavállalói oldal a kormány képviselőit a korengedményes nyugdíj jövőjéről. Az eseményről tudósítva több sajtóhírben tévesen a korkedvezmény fogalmát használták.


A korengedményes nyugdíj lehetőségét 2009-ben az előző kormány 2010. december 31-ig hosszabbította meg azért, mert 2011-től a férfiak már csak csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjat tudnak igényelni. Ha valaki két évvel a rá irányadó nyugdíjkorhatár betöltése előtt megy nyugdíjba 60 évesen, akkor 8,4 százalékkal lesz alacsonyabb a nyugdíja. Mindazok, akik a nyugdíjkorhatár betöltése előtt kettőnél több évvel igénylik a korengedményes nyugdíjat, azok nyugdíja 8,4 százaléknál nagyobb mértékben is csökkenhetne. Ezért a kormányoldal a munkavállaló számára hátrányos változások miatt a korengedményes nyugdíj további fenntartását nem javasolta.

Az OÉT a munkabizottsága elé utalta a kérdés további megvitatását. A kormányoldal várja az OÉT munkavállalói és munkáltatói oldalának javaslatait. A jelenlegi szabályozás 2010. december 31-ig ad lehetőséget a korengedményes nyugdíjra.

A korengedményes nyugdíj lehetőségével az tud élni, aki a munkáltatójával meg tud állapodni abban, hogy a rá irányadó nyugdíjkorhatár előtt legfeljebb 5 évvel nyugdíjba kíván menni, s a munkáltató a nyugdíját az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság időpontjáig megfizeti. Ez egy foglalkoztatási kedvezmény, amely a munkavállalónak azért jó, mert elbocsátás helyett nyugellátást kap, a munkáltató pedig azzal, hogy határozott idejűvé válik a munkavállaló szerződése végkielégítésre nem kötelezett, többek között ezt használhatja a nyugdíj fedezetére.

A korkedvezményes nyugdíj azokat illeti meg, akik a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján olyan munkakörben dolgoznak hosszú ideig, amely az egészségükre ártalmas. A hosszú idő férfiak esetében legalább 10 év, amely alapján két év korkedvezmény jár. A nők esetében 8 év alapján jár a két év korkedvezmény. Minden további 5 illetve 4 év után újabb 1 év korkedvezmény jár. A korkedvezményes nyugdíj fedezetére a munkáltatónak a 24 %-os munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulékon felül további 13 %-os járulékot kell fizetnie.

Forrás: OSCímkék
idős   jogszabály   kormány   közlemény   minisztérium   nyugdíj   társadalom   tb  

Hozzászólások:
gitta56 2011-06-01 23:41
Nem értem?Ha az államnak nem kerül pénzébe korengedményes nyugdíj akkor ezt miért akarják megszüntetni?Ez esetben nem szaporodna a munk.nélk.száma.A cégek fizetik ki a korábbi nyugdíjazást.


Hozzászólások

További hozzászólások