A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

2010-11-25 09:39

Vissza a hírekhez

November 25-ét az ENSZ A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjává nyilvánította. E napon magánszemélyek és civil szervezetek fognak össze a nyilvánosság figyelmének felkeltése, az áldozatok iránti szolidaritás kifejezése, valamint a politikusokra gyakorolt nyomás fokozása érdekében. Ennek fényében adta ki közleményét a BOCS Alapítvány, mely a következőkben olvasható


Statisztikák szerint minden 18. másodpercben bántalmaznak egy nőt. A bántalmazás történhet szóban (sértegetés, megalázás), lelkileg (barátoktól, munkától, családtól való elszigetelés; állandó ellenőrzés), szexuálisan (nem kívánt szexuális tevékenységre való kényszerítés, fogamzásgátlás akadályozása), gazdasági erőszak formájában (anyagi függésben tartás). Az esetek többsége családon belül történik, az elkövető legtöbbször egy ismerős, barát, rokon, vagy akár a férj maga. A családon belüli erőszak hazánkban legalább egymillió nőt és hozzájuk tartozó gyereket érint, mégis általában hallgatás és tagadás veszi körül. A bántalmazottak félnek, a kívülállók pedig az áldozatokat hibáztatják. Ez pedig fenntartja és megerősíti az erőszakot. Hogy miért tűrik ezt a nők?

Néhányan abban a hitben élnek, hogy egy erőszakos apa is jobb a semminél; valamint a házassági eskü fényében el kell fogadniuk férjük rossz tulajdonságait is; mások a szerelem illúziójába kergetik magukat; míg sokakat önbecsülésük hiánya tart kényszerhelyzetben, amit esetleg pont a partnerük táplált beléjük. Legtöbbször azonban a félelem tartja őket vissza, rettegnek a partner bosszújától, az anyagi függőségből, érzelmi zsarolásból való kitörés következményeitől.

A fejlődő országokban az erőszak a nőket többszörösen éri: egyrészt a szegénység kényszeríti őket olykor szexuális szolgáltatások nyújtására, másrészt az egész kultúra a férfiakkal szembeni másodrendűségüket sugallja. A szegénység miatt gyakran már tinédzser korú lányokat adnak férjhez. A fiatal lányok ezáltal rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek: nincsenek tárgyaló helyzetben férjükkel szemben, így nem csoda, hogy általában nagyon korán szülnek, ami sokszor az életükbe is kerül. A 15-19 éves lányoknál jóval kockázatosabb a szülés, hisz testük még kiforratlan, nem áll készen egy új élet kihordozására.

Véleményünk szerint a női önvédelem egyik kulcspontja a családtervezési lehetőségek általános elérhetősége. A családon belüli erőszak gyakran párosul a családtervezési jogok hiányával, hiszen egy nő várandósan, anyaként a legsebezhetőbb, kiszolgáltatottabb és gyermekével zsarolható leginkább! Az ENSZ 5. Millenniumi Fejlesztési Célja (javuljon az anyai és a reproduktív egészségügyi ellátás; mindenki számára legyenek elérhetőek a családtervezési lehetőségek) alapvető a szegénység felszámolásához, és a nemek egyenlőségének biztosításához.

Forrás: OS, BOCS AlapítványCímkék
bűncselekmény   család   erőszak   közlemény   társadalom  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások