A természeti szélsőségek elleni védekezés jogi szabályozását vizsgálja az ombudsman

2010-06-10 10:00

Vissza a hírekhez

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa jelenleg is folyó vizsgálatában áttekinti az ár- és belvíz elleni védekezéssel és a katasztrófahelyzetek kezelésével összefüggő jogi szabályozást és az ezen alapuló jogalkalmazói gyakorlatot, valamint az árvízzel rendszeresen elöntött ingatlanokon történő építkezések jogi szabályozását is. Szabó Máté jelentésben fogja összefoglalni a megállapításait.

Az ombudsman megkereste az érintett közigazgatási szerveket, hatóságokat, minisztériumokat. Az eddig beérkezett részletes válaszok, adatok arról számolnak be, hogy Magyarországon jelentős emberi és anyagi erőforrásokat kell készenlétben tartani a természeti erők immár rendszeresen szélsőséges hatásainak kezelésére. A jogi szabályozást a rendkívüli helyzetekben szükséges gyors és határozott intézkedésekhez kell igazítani, különösen igaz ez az anyagi erőforrások előteremtésére – fogalmazta meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Szabó Máté az állampolgárok életének és vagyonának biztonságát emelte ki. Ezért fontos, hogy a helyi önkormányzatok a központi költségvetésből támogatást igényelhetnek az előre nem látható természeti vagy más eredetű veszély miatt szükséges és indokolt védekezés többletkiadásainak részbeni vagy teljes támogatására. Mindezt a bürokratikus eljárások lehetőség szerinti minimalizálásával kell megoldani. Ebben a tekintetben előrelépésként értékelhető, hogy a vis maior tartalék felhasználásáról szóló kormányrendelet alapján elektronikus rendszerben történik a katasztrófákkal sújtott települések támogatási igényeinek kormányzati elbírálása. Ugyancsak elősegítheti a központi anyagi támogatás igénybe vételét, hogy lehetőség van előleg soron kívüli kiutalásának kérelmezésére.

A minisztérium honlapján a vis maior pályázatokkal kapcsolatos tájékoztató oldalon korábbi hírünket megerősítve továbbra is az áll, hogy egyetlen vis maior pályázatról sem döntött a miniszter, így a közvélemény elé tárt állítólagosan elégséges pénzügyi források továbbra is láthatatlanok maradtak a védekező települések számára. A vis maior pályázati támogatás eljárásának bonyolultságát jól szemlélteti Soltész Árpád, erdőhorváti polgármester origo.hu-nak adott nyilatkozata is: "A polgármester az elsõ nap hõs, mert megvédte a települést a nagyobb katasztrófától. Másnap gyermeknek nézik, mert az illetékesek azt mondják, csak adja be a költségekre az elõleg-igényt, azt a lehetõ leghamarabb utalni fogják. Aztán kijönnek az ellenõrök és úgy beszélnek az emberrel, hogy már-már csalónak érzi magát"

Forrás: OmbudsmanCímkék
árvíz   belvíz   időjárás   jogszabály   közlemény   ombudsman   pályázat   támogatás   vis maior  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások