A vállalkozások igényeire szabja új munkaadói szolgáltatásait a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat

2011-05-12 10:00

Vissza a hírekhez

A TÁMOP 1.3.1. – 1.3.4. „Az országos hatáskörű munkaadókkal kapcsolatot tartó team működtetése” című alprojekt keretében megvalósuló fejlesztés részeként a versenyszféra vállalatainak piaci igényeihez igazodva alakítja ki szolgáltatásait a munkaügyi szervezet. Az elvárások felmérése érdekében konzultációsorozatot indított útjára a Hivatal, amelynek keretében eddig a banki, biztosítási szektor képviselőivel, az építőipari cégek, a szolgáltató és kereskedelmi nagyvállalatok, valamint az autó- és járműipari vállalatok HR-vezetőivel találkoztak a Hivatal szakemberei. A projekt keretében megvalósuló fejlesztés fő célja a szervezet szolgáltatási rendszerének fejlesztése, a munkaadókkal történő együttműködés hatékonyabbá tétele, a munkáltatói kapcsolatrendszer erősítése a nyugat-európai sikeres példákhoz hasonlóan.


A tervek szerint a Hivatalon belül személyes kapcsolattartók segítenék a nagyvállalatokat, akik egyebek között egyeztetik majd a vállalatok munkaerőigényeit az érintett kirendeltségekkel országszerte, így a munkaadóknak csupán egy igénybejelentést kell tenniük. Ennek köszönhetően tovább egyszerűsödnek a vállalatok adminisztrációs terhei.

A kapcsolattartókon keresztül a munkaadók rendszeres tájékoztatást kapnának a munkaerő-piaci folyamatokról, a várható változásokról, a zajló képzésekről, a szabad munkaerőforrás összetételéről, a foglalkoztatási intézkedésekről, az új szabályokról, pályázatokról.

A konzultációsorozat eddigi megbeszélésein főként arról esett szó, hogy hogyan tudna hatékonyabban hozzájárulni a munkaügyi szervezet a vállalkozások munkahelyteremtő és megtartó törekvéseihez, milyen módon tudná segíteni az adminisztráció csökkentését, az ügyintézés gördülékennyé tételét. A meghívott versenypiaci szereplők örömmel fogadták a személyes kapcsolattartók rendszerének kialakítását, s valamennyi munkáltató várakozással tekint a Virtuális Munkaerőpiac nyújtotta szolgáltatások, különösen a nyilvános adatbázisban való önálló keresés, párosítás lehetősége iránt. Javaslatuk szerint ezen a felületen helyet kaphatnának a bérajánlatok, a bérigények és egy béradatok szerinti előszűrési lehetőség is.

Legutóbb tizenhárom vendéglátó-ipari, idegenforgalmi és turisztikai vállalat HR-vezetőjét, valamit a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Oktatási és Képzési Bizottságának elnökét, illetve a szakszervezetek és a Kereskedelmi és Iparkamara tisztségviselőit látta vendégül a Hivatal, 2011. április 12-én. A következő, 2011. május 17-ei konzultációra a feldolgozóipari vállalatok képviselői hivatalosak.

Forrás: NFSZCímkék
hivatal   kereskedelem   munka   munkaadó   munkaerő   pályázat   társadalom   vállalkozás  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások