Állami ünnep és biztonság

2010-08-10 09:43

Vissza a hírekhez

A kormány külön honlapot szentel az idei augusztus 20-i állami ünnepségsorozatnak. A korábbi évek tapasztalataiból kiindulva előzetes tájékoztatást tettek közzé a biztonsági intézkedésekről is.


 

Látványterület, hangosítási terület

Az augusztus 20-i ünnepi tűzijáték elsődleges látványterülete mindkét Duna-parton a Margit híd és az Erzsébet híd közötti szakaszon.

Közlekedési lezárások

A forgalom lezárását a BRFK közlekedésrendészeti munkatársai biztosítják 17.00 órától az érintett útszakaszokon. A tömegközlekedés járatsűrítéseiről szóló tájékoztatások augusztus 10-től kerülnek közzétételre.

A területen, mint a mellékelt ábra is mutatja - alacsony korlátja miatt - 18.00 órától lezárásra kerül a Lánchíd. Az Erzsébet híd északi járdája - teljes hosszában - kordonnal lesz biztosítva. Az építkezés miatt a Margit híd is közönség elől elzárt terület lesz. A tömegközlekedés járatsűrítéseivel - a Duna pesti és budai oldala között –áll a polgárok rendelkezésére. A felszíni járatok közlekedésének fenntartása természetesen nézőszám függő is lesz. Ha a nézők létszáma elér egy bizonyos tömeget, akkor a helyszínen levő szakemberek a tömegközlekedés leállítását kezdeményezhetik, így azok újraindításáig gyalogosan is csak az Erzsébet és Árpád hídon tud majd közlekedni a közönség.

Figyelem!

Kérjük ezért, hogy lehetőség szerint a tűzijátékra érkezők úgy tervezzék programjukat, hogy a Buda felől érkezettek a budai, a Pest felől érkezők a pesti oldalon tekintsék meg a látványosságot. Emellett a helyszínt biztosító szakemberek szabadon fogják tartani a területek biztonságos kiürítése érdekében a menekülési útvonalakat, kiürítési pontokat. Kérjük, mindannyiunk biztonsága érdekében ezeken a helyeken senki ne álljon meg, illetve minden kedves érdeklődő kövesse a műsorközlő, valamint a helyszínt biztosítók utasításait!

Központi irányítás, meteorológiai jelentések

A rendezvényt megelőző egy héten keresztül, és kiemelten augusztus 19-én és 20-án a szervezők által működtetett Központi Bázison szakemberek és a szervezésért felelős irányítók csoportjához fut be minden olyan információ, ami a rendezvényt érinti. Ezek egyik legfontosabb eleme az az Országos Meteorológiai Szolgálattól befutó jelentés, amely fél óránként tájékoztatja a Központi Bázis munkatársait, hogy várható-e veszélyt okozó időjárási jelenség pl: zivatar jégesővel, viharos széllel, 45 km/h feletti viharos szél, felhőszakadás. Ezek mindegyike esetén, időben a rakparti hangosítás és a társrendezvények hangosításán keresztül tájékoztatást kap a közönség - legalább 30 perccel a várható esemény előtt, - hogy a tömegkiürítés biztonságosan megtörténhessen. Az irányítók veszély esetén akkor is le fogják mondani az eseményt, ha a várt veszélyes időjárási elem végül is elmarad. Ez esetben a műsorközlő pontos tájékoztatást ad a teendőkről és a térkiürítés rendjéről.

Mentő és egészségügyi szolgáltatások

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) segítségével a rakpart mentési biztosítása kialakításra került. A Duna-parton és a nap folyamán minden eseményen mentőautókkal, esetkocsikkal, a tűzijáték alatt pedig a helyszínre kitelepített betegellátó ambulanciákkal készültek fel a szervezők.

Ha Ön sérült, vagy bajba jutott embert lát környezetében, kérjük, jelezze pontos pozíciója és a probléma megfogalmazásával a 104-es hívószámon, vagy a legközelebbi biztonsági őrnél, aki CB rádión továbbítani tudja az információt a Központba, és a mentők kiérkezéséig segíteni tudnak az elsősegélynyújtásban is.

Forrás: Együtt az országCímkék
honlap   katasztrófavédelem   kormány   közlemény   ünnep  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások