Állatjóléti intézkedések az Unióban

2010-03-22 14:28

Vissza a hírekhez

Az EU állatjóléti szabályait szigorúan kell végrehajtani, több ellenőrzéssel és hatékony szankciókkal – mondta ki az EU Mezőgazdasági Bizottsága a múlt héten. A bizottság pozitívan értékelte a káros antibiotikumokat tartalmazó takarmányok csökkenését is.


Az EU 2006-2010. időszakra vonatkozó állatjóléti cselekvési tervének végrehajtása nem volt sikertelen. Mindenek előtt a meglévő szabályokat kellene jobban érvényesíteni, mielőtt újabb szabályokat vezetnének be – mondta a Mezőgazdasági Bizottság, amely ugyanakkor felkérte az Európai Bizottságot, hogy késedelem nélkül készítsen cselekvési tervet a 2011-2015. időszakra az előző évek eredményei alapján, megfelelő forrásokat biztosítva a végrehajtására is.

A behozatalnak meg kell felelnie az uniós szabályoknak

Hangsúlyozta a bizottság, hogy a Lisszaboni Szerződés állatjóléti követelményeit érvényesíteni kell az összes vonatkozó uniós politikában, valamint javasolta az egész EU-ra kiterjedő „közös alap szintű állatjólét” megteremtését, hogy a tisztességes verseny biztosítva legyen az egységes piacon.

Ugyanakkor, a meglévő szabályokat megfelelően kell végrehajtani, például a tyúkok ketrecére vonatkozó tilalmat, a sertésekre vonatkozó szabályokat, épp úgy, mint a kacsa és liba szállítására vonatkozó rendelkezéseket. Az állatok kíméletére vonatkozó jogszabályok hatékonyabb érvényre juttatása érdekében a Mezőgazdasági Bizottság azt is kimondta, hogy az uniós költségvetés elegendő erőforrást kell, biztosítson a Bizottságnak, hogy az a szükséges vizsgálatokat és végrehajtási jogszabályok nyomon követését elvégezhesse.

Hozzátették továbbá, hogy állati eredetű termékek EU importjának, melybe a hús is beleértendő, meg kell felelnie az állatok kíméletére vonatkozó követelményeknek.

Antibiotikumok: üdvözlendő fejlődés

A bizottság üdvözölte a tényt, hogy csökken az állati takarmányokban a növekedést elősegítő antibiotikumok aránya, mivel ezeket betiltották az Unióban 2006-ban. Ez egyúttal az emberi egészségre veszélyt jelentő forrásokat is csökkentette. Mindazonáltal – hogy fenntartsák a közegészség védelmét – a képviselők felkérték a Bizottságot, hogy vizsgálja tovább az állat egészségügyi termékeket és az egyre növekvő antibiotikum-ellenállást az állatoknál.

Az európai állatjóléti hálózat

A bizottság javasolta egy európai állatjóléti hálózat kiépítését is, ahogyan az a Bizottság 2009. októberi közleményében is olvasható volt. Ennél a hálózatnál fel kell használni a Bizottság és a tagállamok meglévő rendszereit koordinálására és segítségképpen, beleértve a képzést és az új technikák tesztelését is.

Forrás: Európai ParlamentCímkék
állat   állattartás   állatvédelem   egészségügy   eu   európai parlament  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások