Árvízvédelmi beruházások a hasznosi víztározónál

2011-04-08 10:00

Vissza a hírekhez

Árvízvédelmi beruházások indulnak a Nógrád megyei hasznosi víztározónál – erről Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára beszélt a helyszínen. A munkák a szomszédos Mátrakeresztest is védik.


Még az idén el kell indítani egy vészbukó megépítését, emellett mederkotrást, mélyítést kell végezni az alsó vízfolyáson, a felsőn pedig uszadékfogó kialakítására van szükség – mondta el a szakmai megbeszélést követő sajtótájékoztatón Illés Zoltán. A környezetügyért felelős államtitkár hozzátette: a munkák 250-300 millió forintos költségét az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. állja, a mederkotrás, -mélyítés, -szélesítés önkormányzati feladat, amelybe az állam is besegít.

Mátrakeresztes védelmét is szolgálja és a hasznosi víztározónak is aktív védelmet nyújt majd az előtározó, amelynek költsége Illés Zoltán szerint több száz millió forinttól egymilliárdig terjedhet, de ennek megépítése a vízügyekért felelős kormányzat feladata lesz. Az államtitkár kifejtette: túl hosszú idő lenne kivárni az uniós pályázat elnyerését, így a létesítmény csak 2014-2015-re tudna megvalósulni. Ezért azt szorgalmazzák, hogy a termékdíjból befolyó összegből külön soron jelenjen meg a költségvetésben az árvíz- és belvízvédelmi beruházások megvalósítása. Az előtározó építése legkorábban 2012 elején kezdődhet meg, addig le kell bonyolítani a tervezést és az engedélyeztetést - mondta Illés Zoltán.

A Pásztóhoz tartozó városrészek közül Mátrakeresztest 2005-ben öntötte el a hegyekből lezúduló víz, Pásztón és Hasznoson pedig vészhelyzetet kellett kihirdetni tavaly júniusban, mert a tározó vízszintemelkedése azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy a többletvíz rázúdulhat a városra.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, kormany.huCímkék
árvíz   fejlesztés   katasztrófavédelem   minisztérium   védelem  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások