Autósok ellenőrzése az Autómentes Napon

2010-09-21 21:28

Vissza a hírekhez

Az európai autómentes nap egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott – a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott – rendezvénysorozat, amely fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét. A rendezvény egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. Ilyen módon hozzá kíván járulni a polgárok egészségének és életminőségének javításához.


A Nemzeti Közlekedési Hatóság közúti környezetvédelmi ellenőrzést tart 2010. szeptember 20-24. között Hajdú-Bihar megyében Debrecenben, Győr-Moson-Sopron megyében Győrben, és Csongrád megyében Szegeden, valamint Budapesten. Az akció az Autómentes nap című program része. Az ellenőrzés célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, betartassa a járművezetőkkel az előírásokat, valamint kiszűrje a sok káros anyagot kibocsátó járműveket. 

Az akció során az ellenőrök elsősorban a járművek kipufogógázának szennyezőanyag tartalmát mérik; vizsgálják az adott jármű környezetvédelmi-műszaki állapotát, valamint az okmányokat ellenőrzik. A környezetszennyezőnek minősített autók tulajdonosai további vizsgálatokra, míg a rendben lévő járművek tulajdonosai csekély ajándékra számíthatnak. Az ellenőrzés keretében – a tavalyi akcióhoz hasonlóan – egy úgynevezett táv emisszió mérő eszköz is bevetésre kerül, mely haladás közben képes a járművek károsanyag kibocsátásának vizsgálatára. Az előző év tapasztalata azt mutatja, hogy sokkal hatékonyabban lehet ilyen módon a szennyező járműveket kiszűrni.

Forrás: NKHCímkék
autó   ellenőrzés   környezetvédelem   közlekedés   közlemény   társadalom   vizsgálat  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások