Az állatrendőrség már nem csupán szóbeszéd – határozott fellépés az állatkínzások ellen

2010-02-12 14:30

Vissza a hírekhez

animal copsAz állatvédelmi törvény rendelkezéseit olvasva megállapíthatjuk, hogy Magyarországon az állatvédelmi szabályok széles körűek, kellő körültekintéssel térnek ki az állatok jogaira, tartásuk szabályaira. Ha ez nem volna megnyugtató, akkor a szabályszegések szankcióit megtaláljuk a Büntető Törvénykönyvben. A törvény keményen bünteti például azt, aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi. Ezért akár két évig terjedő szabadságvesztést és pénzbüntetést is ki lehet vetni, sőt akár három évig terjedő szabadságvesztést is kiérdemelhet az, aki az állatnak különös szenvedést okoz.


A fenti kemény szabályok ellenére sem dőlhetünk hátra székünkben kényelmesen állatvédőként, hiszen arról már nem szól a fáma, hogy hány alkalommal sújtott le az igazságszolgáltatás pallosa a gyakorlatban is.

Jó hír az állatok miatt aggódóknak, hogy van hazánkban egy olyan szervezet, aki a hangzatos szavakon túl, ténylegesen is tesz a szabályok betartásáért, és tevékenységével megadja a kezdő lökést a jogi procedúra elindításához, és nem utolsó sorban gondoskodik az állatok megfelelő helyre szállításáról és ellátásáról. Az „animal cops”, azaz az állatzsaruk nálunk is életre keltek, mely akciócsoportról a Köziránytű-nek Abonyi Mónika, az állatvédő alapítvány elnöke nyilatkozott.

"Karnyújtásnyira guggolok e csodás nagy kutya előtt, hogy lefényképezzem.  Nézem a távolba révedő, szomorú tekintetét. Megrémít ez a bogárfekete szempár, mert nem látok benne reményt, csak csalódást, hitetlenkedést, megsemmisülést…

Hiába beszélek hozzá szépen, nem érdekli, meg sem mozdul. Csengő hanggal ígéretet teszek neki, hogy szerető családhoz juttatom, ne adja fel! Nem hisz nekem, nem hisz bennem, emberben. Csak fekszik, hunyorog, pislákol benne az élet, bár azt gondolja minek. Azt kérdi, mért kell még élnem, ha úgy sem kellek senkinek. Mert nem kellek senkinek! Hisz ott hagytak, magamra maradtam. Engem nem vittek magukkal. Kolonc lettem volna. Biztos van új házőrzőjük. Új ház, új házőrző. Már nem kellek gazdáimnak. Pedig az életem adnám értük, ha arra lenne szükség.

Először még reménykedtem. Hittem abban, hogy visszajönnek értem. Minden egyes nap ez az érzés, a remény, homályosult. Egyre távolabbi lett az emlék, amiben emberi hangokat hallok, táplálék, vagy friss víz ízét érzem.

Utána már minden tompa, lett körülöttem. Egybe folytak a napok, az éhezéstől, szomjúságtól, forróságtól már fájdalmat sem éreztem. Csak tompa űrt..."

http://www.csillagszem.hu/akcio_csoport/allatzsaruk/2007/elhagyott_kuvasz

Érdeklődésünkre az elnök asszony elmondta, hogy az alapítvány keretében működő, Állatzsaruk akciócsoport tagjai azok a felderítők, akik időt és fáradságot nem kímélve járják a bejelentett eseteket és intézik az állatok biztonságba helyezését. A szervezet öt éve alakult, ezzel a tevékenységgel az országban egyedülállóan, és pontosan azért, mert ilyen intenzitással még egy alapítvány sem végzi ezeket a feladatokat. „Körülbelül ötven felderítőnk van az egész országban, és várjuk még több lelkes állatot tisztelő, áldozatkész leendő tagok jelentkezését.” – tette hozzá Abonyi Mónika. „Saját járművekkel járunk, van egy állatmentő gépjárművünk és egy terepjárónk is, amely szinte minden terepre bemegy, így a tanyákat is fel tudjuk keresni.”

A KözIránytű elért eredményekre vonatkozó kérdésére a szervezet vezetője a következőkről tájékoztatott: „Minden hatósággal együttműködünk, és így nagyon hatékonyak vagyunk. Az ország minden részéből hívnak minket, és igyekszünk eljutni mindenhová. Az öt év alatt nagyon sok „nagy” eredményünk van, Jelenleg is egy „nagy” eseten dolgozunk már három hónapja. Egy gazdától közel 550 db birkát koboztattunk el, és még keressük a többi 3000-et, melyeket szintén éheztet. Úgy érzem a haszonállatok mentésében kiemelkedő munkát végzünk.”

A kemény munka nem maradt elismerés nélkül, a 2008. évben Abonyi Mónika megkapta az „Év Állatvédője” oklevelet, ez év elején pedig a Civil Állatvédelmi Ombudsman beszélt elismerően az alapítványról a médiában.

Munkájuk során mentettek már kecskéket, lovakat, malacokat, marhákat, mosómedvéket, több száz kutyát, macskát, egerészölyveket, 300 denevért, baglyokat, több vércsét felneveltek és szabadon engedtek. A legtöbb állatot a Csillagszem Állatkuckóban helyezték el, ahol azóta is élik boldog, nyugodt életüket. Ez a tanya az elnöké, melynek egyetlen funkciója, hogy nagy területen élhessenek békésen az állatok.

Nagy érdeklődéssel tettük fel a kérdést, hogy ezek után még milyen jövőbeni célokat lehet kitűzni. „Terveink között szerepel, hogy az egész országot lefedjük a tevékenységünkkel, így még több állatnak tudunk biztonságos, nyugodt életet biztosítani. Az Állatkuckót bővítenénk istállókkal, ólakkal, karámokkal, madárröpdével.” – felelte interjúalanyunk.

Rövid, tömör és egyértelmű választ kaptunk végezetül arra is, hogy szakmabeliként és aktív állatvédőként hogyan vélekedik a hatályos állatvédelmi szabályozásról és gyakorlati végrehajtásáról:

„Az állatvédelmi törvény összességében nem lenne rossz, de egy precedens ítélet már nagyon hiányzik. Egyszer kellene meghozni egy „belevaló” bírónak, attól kezdve már nem lenne probléma.”

Az eddigi sikerek fényében az Állatzsaruk kezdeményezés létének jelentősége nem kérdőjelezhető meg, és csak remélni tudjuk, hogy minél távolabb elér majd a kezük, hogy a védtelen állatok helyett, a törvénysértő állattartókat hálózzák be.Címkék
állat   állatrendőrség   állattartás   állatvédelem   btk   bűncselekmény   büntetés   törvény  

Hozzászólások:
Denton 2010-08-26 13:28
mi is köszönjük;)
Baran Anna 2010-08-24 21:13
a köziránytű :))

Köszi mégegyszer
Denton 2010-08-23 10:07
a csillagszem, vagy a köziránytű oldal?
Denton 2010-08-23 10:07
Nah megkérdeztem, a lánctörvény már hatályban van, azaz elő van írva a 4 méter.

Mondjuk tényleg nem a feljelentés vezetne igazán sikerre, hanem a kommunikáció az öregekkel, de igen ahogy írtad, ott ez megszokott.

Én a mai napig nem tudom megemészteni, hogy a legtöbb vidéki helyen a kismacskákat kiskutyákat megölik ha nem tudják eltartani. És értetlenkedve mondják, hogy "de hisz még nincs kinyílva a szemük, addig szabad..."

szerintem új gazdát lehetne neki keresni, ez egy működő megoldás lenne, már ha odaadnák.
Baran Anna 2010-08-21 11:22
Amúgy tetszik ez az oldal.
Baran Anna 2010-08-21 11:21
Most nekem is bejött.
A szomszédjával sikerült beszélnem, de ő azt mondta, hogy már elég sokan szóltak neki (ő is), de összerohangálja a hátsó kertjüket és ezért nincs elengedve.
Az a helyzet, amit mondtál, hogy falun (bár Kerepes község) elég gyakori az ilyen. Sőt tulajdonképpen csomó szomszédunk láncon tartja a kutyáját, csak ennek a kutyának szerintem rosszabbak a körülményei, mint a többinek. A barátom mondta, mert ő itt lakik gyerekkora óta, hogy nekik mindegyik kutyájuk így volt tartva. Szomorú. Majd azért próbálkozom még, legfeljebb elküldöm másik állatsegítő alapítványnak is. Azért jó lenne neki valami megoldást találni. Mindenesetre köszönöm a segítséget.
Denton 2010-08-19 15:08
elhiheted, a legtöbb állatbarátnak nem túl egyszerű elfogadni, hogy a törvény nem védi a kutyákat macskákat, stb.

mint mondtam, ha még nem lépett hatályba a lánctörvény, akkor fel sem lehet jelenteni őket, azaz okuk sem lenne elvinni az állatvédőknek onnan a kutyát.

megkérem a szerkesztő kollegát nézzen majd utána, hogy érvényes e már ez a törvény.

próbáltál már beszélni velük?
Amúgy vidéken sajnos nagyon gyakori az ilyen, sőt. És amíg a törvény nem szigorodik, addig tenni sem lehet ellene, viszont az is tuti, hogy ha nagyon megszigorodna egyik napról a másikra, akkor hirtelen egy tonna kisállat kerülne utcára, hisz akik nem tudják teljesíteni a feltételeket, azok így oldanák meg.

nagyon nehéz jó megoldást találni.

nekem bejön rendesen:
http://www.csillagszem.hu/
Baran Anna 2010-08-19 13:44
Ráadásul nekem nem is jön be a honlapjuk. Nem tudom másnak bejön-e rendesen. Szét vannak csúszva a betűk, és hiába kattintok bármire ugyanazt tölti be.
:(((
Baran Anna 2010-08-19 13:36
Szerintem meg ez van olyan állatkínzás mint bármelyik másik!!!!!!!!!
Több mint 5 éve láncon élni ....

A gazdái idős emberek és gondolom se energiájuk, se pénzük nincs rá.
Már én is gondoltam rá, hogy új gazdát kéne neki keresni (ha a mostaniaknak nem kell), de nekem nincs időm rá, ezért is írtam a csillagszemnek. Gondoltam azért vannak, hogy ilyen esetben SEGÍTENEK megoldani a problémát. A saját számomat is meghagytam nekik.

A cikket a láncról én is olvastam, azért is bátorkodtam most írni.

Szerintem senki nem fog segíteni nekem ebben ill. nem nekem hanem a kutyusnak. Konkrétan már nem is őriz házat, folyton csak fekszik. Totál beletörődött a tekintete, olyan mint mikor elmész állatkertbe és nézed az elefántot azon a kis helyen.

Ilyenkor nagyon tudok haragudni az emberekre.
Denton 2010-08-19 10:23
a lánc téma az már törvénysértés az tuti. A többi rész nem 100%.

itt a cikk speciel:
http://www.koziranytu.hu/h/59

ezt én meg nem tudom most mondani, hogy mikortól lép hatályba a lánctörvény, esetleg utána lehet nézni.

A gond, hogy ez nem olyan kaliberű állatkínzás szerintem amire harapnának nagyon az állatvédők. Plusz ha a törvény még nincs hatályban, akkor feljelenteni sem lehet őket.

lehet békésebb megoldást kéne választani. kell nekik a kutya? mert ha nem, akkor esetleg lehetne keresni neki új gazdát, ha odaadnák valakinek. a gazdáinak nincs pénze, hogy helyesen tartsák, vagy csak nem érdekli őket?
Baran Anna 2010-08-18 14:35
Szia, az info@csillagszem.hu-ra írtam nekik, pontos címmel és még képet is küldtem róla + térképet. Illetve a telefonszámomat is leírtam nekik.
Sajnálom azt a kiskutyát, talán ha megkérdezném, hogy elvihetem-e néha sétálni, megengednék, de nekem is van egy elég energiaigényes kutyám + munka + suli + háztartás (bár gyerekeim nincsenek), így meg nem tudom mennyire tudnék rendszeresen járni, és így talán rosszabb lenne a kutyusnak is. :(
Denton 2010-08-18 12:50
milyen címükre írtál?
a 2 méteres lánc amúgy már hivatalosan is (asszem) szabálysértés. 4-et ír elő a törvény.
Baran Anna 2010-08-17 10:58
Annyira azért nem szuper. :(((
Már vagy 3 hete küldtem nekik (állatrendörség) e-mailt, állatkínzás ügyben, de még semmi. Én meg nem tudok mit csinálni egyedül, csak nézem már pár éve, hogy szenved egy kis puli. Szóval, ha valaki/k csinálnak ilyet, az mindenképp jó lenne, ha pár ember a bejövő e-maileket is nézi,főleg, ha lehet bejelentést tenni. Szomorú vagyok, mert sajnálom azt a kiskutyát, nem ilyen életet érdemel. A gazdáinak már állítólag többen szóltak, de semmi. A kiskutya már több mint 5 éve kb 2 méteres láncon van, egy szakadt lyukas fából összetákolt odúban,nyáron sokszor árnyéka sincs, télen meg átfúly a lyukakon a hideg. Aki tudna segíteni, megköszönném.
Kovács Attila 2010-02-24 01:16
:)
Denton 2010-02-24 00:58
Szuper!

Azt hittem állatrendőrség csak Amerikában létezik. Örülök, hogy egy ilyen szervezet is tevékenykedik itthon.

Köszi az igényes cikket!


Hozzászólások

További hozzászólások