Az Országos Érdekegyeztető Tanács a jövő évi minimálbérről

2010-12-02 17:20

Vissza a hírekhez

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkavállalói, munkáltatói és kormányzati oldala ma megállapodást fogadott el a 2011. évi minimálbérről, a garantált bérminimumról és keresetnövelési ajánlásokat is tett.


A megállapodás értelmében a 2011. évben a kötelező legkisebb munkabér, azaz köznapi szóhasználattal élve, a minimálbér 78.000 forint lesz. A legalább középfokú végzettséget, illetve szakképzettséget igénylő munkakört betöltők garantált bérminimuma 94.000 forintban került meghatározásra.

A megállapodás azt is tartalmazza, hogy a helyi bértárgyalásokon a szociális partnerek vegyék figyelembe a vállalkozások verseny-, jövedelemteremtő és költségviselő képességét és kiemelt szempontként kezeljék a foglalkoztatás biztonságát, illetve javítását. Az OÉT hangsúlyozta továbbá, hogy a nettó keresetek nominális szintje az alacsony és közepes kereseti kategóriában is legalább megőrzésre kerüljön – a munkavállalók bruttó keresetének átlagosan 4-6%-os növelését ajánlotta a vállalkozási szférában.

Az OÉT a javaslatokat azzal alapozta meg, hogy a gazdasági növekedés a külső és belső piaci kereslet várható bővülésére alapozva elérheti a 3%-ot, és a vállalkozási szférában megkezdődhet a foglalkoztatás növekedése. Az adószabályok változása, a családi adókedvezmény bevezetése a különböző kereseti kategóriákban jelentősen eltérő hatást gyakorol a munkavállalók nettó keresetére, a fogyasztó árszínvonal pedig az előrejelzések szerint 3,5% lesz.

Forrás: Az OÉT megállapodásaCímkék
ajánlás   bér   család   munka   munkáltató   munkavállaló   társadalom   vállalkozás  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások