Az Országos Választási Bizottság kommentelte saját közleményét

2010-03-08 12:30

Vissza a hírekhez

Az elmúlt napokban több közlemény jelent meg a sajtóban, amelyek félreértik, vagy félreértelmezik az OVB február 22-i állásfoglalását. Az állásfoglalás célja azt volt, hogy elősegítse a választási szervek egységes jogértelmezését az ajánlószelvények munkahelyi gyűjtésének törvényi tilalmával kapcsolatban. Az OVB álláspontja szerint a törvény tiltja a munkahelyek (éttermek, borozók, kávézók, élelmiszer- és könyvesboltok, stb.) bevonását a választási kampányba, mert az veszélyezteti a választások, sőt az egész közélet tisztaságát, hozzájárul a mindennapok nem kívánatos teljes átpolitizálásához.

Az OVB állásfoglalásában nem foglalkozott egyetlen konkrét képviselőjelölt internetes felhívásának ügyével sem. Ugyanakkor az állásfoglalás kibocsátásának napján elutasította egy jelölő szervezet internetes felhívásával szemben benyújtott kifogást. Az elutasítás indoka az volt, hogy a kifogástevő nem bizonyította a munkahelyen történő tényleges gyűjtést, a felhívás pedig önmagában nem bizonyítja, hogy jogszabálysértés történt. A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) ugyanezzel az indokolással változtatta meg egy országgyűlési egyéni választókerületi bizottságnak egy konkrét képviselőjelöltet elmarasztaló döntését. A Fővárosi Bíróság (FB) pedig szintén ezzel az érveléssel hagyta jóvá az FVB határozatát.

Mindebből az következik, hogy mind az FVB, mind pedig az FB döntése összhangban van az OVB álláspontjával.

Forrás: OVBCímkék
ajánlószelvény   kopogtató cédula   közlemény   OVB   szavazás   választás  

Hozzászólások:
kocsis.tamas 2010-08-08 20:51
orbán.viktor és a fidesz-kdnp figyelö blog likvidált a mai nap nem engedi hogy komentejek meg van tiltva a fidesznek ez a demokrácia jön a önkormányzati választás a fidesz-kdnp fél reteg a bal oldaltol


Hozzászólások

További hozzászólások