Az új Diákhitel-program szélesre tárja a felsőoktatás kapuit

2012-01-18 10:00

Vissza a hírekhez

A kormány hétfői ülésén döntött a Diákhitel 2 program elindításáról – jelentette be Giró-Szász András a keddi kormányszóvivői tájékoztatón, ahol Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkár és Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója ismertette a részleteket.


Giró-Szász András kiemelte, hogy a kormány az új felsőoktatási törvény megalkotásával egy fenntartható és versenyképes rendszert kíván létrehozni, amelyben minden tehetséges és tanulni vágyó fiatal hozzáférhet a felsőoktatáshoz, valamint amely kielégíti a munkaerőpiac igényeit, szükségleteit. A fenntarthatósághoz hozzátartozik a finanszírozhatóság is, és ebben a tekintetben a legfontosabb újítás az államilag finanszírozott, illetve a részösztöndíjas, valamint az önköltséges hallgatók kategóriájának létrehozása – tette hozzá a kormányszóvivő.

A kormány az állami ösztöndíjasok és az állami részösztöndíjasok száma mellett, amelyet hozzávetőlegesen 50 ezer főben határozott meg, pontosan definiálta a költségtérítéses kategóriát is – mondta Giró-Szász András. Hozzátette: az új, kibővített koncepcióban elkülönül a Diákhitel 1, és a Diákhitel 2 rendszere. A Diákhitel 1 összetett felhasználású, a Diákhitel 2 a képzési önköltséget fedező rögzített felhasználású hitel – fogalmazott a kormányszóvivő.

Hegmanné Nemes Sára a Diákhitel 2 programról szólva elmondta, azt a képzési költségeik fedezésére fordíthatják a részösztöndíjas valamint az önköltséges hallgatók, és közvetlenül az intézményekhez fog befolyni. Az új hitelkonstrukció a kamattámogatással vehető igénybe, összege pedig a költségtérítéshez igazodik majd, így a családoknak nem kell plusz terheket vállalniuk a felsőoktatásban való részvétel biztosításához.

Bugár Csaba a Diákhitel Központ vezérigazgatója elmondta, hogy a Diákhitel 1 program továbbra is igénybe vehető lesz minden hallgató számára, annak összegét évi 500 ezer forintra emelik. Az új konstrukció ugyanakkor egy új kockázatközösséget hoz létre, az ennek keretében felvett összeget, kedvezményes, 2 százalékos kamat terheli majd.

Forrás: kormany.huCímkék
felsőoktatás   hallgató   hitel   iskola   támogatás  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások