Az újrahasznosításé a kulcsszerep a ritka nyersanyagokról szóló hatékony stratégiában

2011-02-06 10:00

Vissza a hírekhez

Január 25-én, szerdán meghallgatást tartottak a ritka ásványoktól való függőségről, amelyek az európai gazdaságot működtetik és számos fogyasztási cikkben, az iPad-tól a hibrid gépkocsikig megtalálhatóak. Az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság megvitatta, hogyan dolgozhatja ki Európa a ritka nyersanyagokról szóló hatékony stratégiát. A meglévő hulladék újrafeldolgozása döntő fontosságú lehet. Ezen felül megvitatták Kína ásványi nagyhatalomként betöltött szerepét.


Mindez egy nem jogalkotási jelentés része volt, melyet Reinhard Bütikofer, a Zöldek képviselőcsoport német képviselője készít jelenleg.

Herbert Reul (EPP), a bizottság elnöke a jelenlévőknek kifejtette, hogy "a nyersanyagok központi kérdést jelentenek az európai gazdasági fejlődésben".

Reinhard Bütikofer a meghallgatáson elmondta, hogy "a szűkösen rendelkezésre álló nyersanyagok ellátásának védelme legfeljebb ideiglenes válasz lenne a problémára. Valójában az újrafelhasználás és a forráshatékonyság növelése jelentik a megoldást. Ehhez ambiciózus innovációs stratégia szükségeltetik”.

Stephan Csoma, a brüsszeli székhelyű, anyagtechnológiával foglalkozó Umicore társaságtól nagyobb fokú újrafelhasználást és a hulladékban már megtalálható anyagok felhasználását sürgette. „Egy tonna mobiltelefon 300-350 gramm aranyat tartalmaz” – mondta, hozzátéve, hogy "a kobalt egyötöde is újrahasznosítható ily módon”.

Judith A. Merkies, német szocialista európai parlamenti képviselő szintén egyetértett, kijelentve, hogy „néha túl kényelmesek vagyunk és mindent kidobunk, utána pedig mindenből újat gyártunk”.

Szövetség az erőforrásokban gazdag országokkal

Reinhard Bütikofer szilárdan hisz az Európai Uniónak a nagy mennyiségű természeti erőforrással rendelkező országokkal – mint Kína – kötött szövetségében, mivel „a konfrontáció nem lenne eredményes”.

Jan Březina (EPP), cseh európai parlamenti képviselő rámutatott, hogy "amennyiben az EU nem fogad el egységes stratégiát, meg fogunk lepődni azon, hogy Kína vagy más országok milyen gyorsan ellenőrzésük alá vonják majd az afrikai és dél-afrikai piacokat. Utána újrahasznosíthatunk amennyit csak akarunk, de a probléma nem fog megszűnni.”

Annak ellenére, hogy a ritka földfémek több mint 95%-át Kínában termelik ki, Reinhard Bütikofer úgy véli, hogy hosszú távon "nem függhetünk egyetlenegy országtól sem. Az átmenethez mindenki számára előnyös megoldásokat kell találnunk.”

Ritka földfémek:

  • a periódus rendszer 17 kémiai eleme: skandium, ittrium, valamint a 15 lantanoida
  • felhasználásuk: elektromos berendezések, lézer, olajfinomítók és szélerőműparkok

Forrás: Európai ParlamentCímkék
eu   európai parlament   fejlesztés   hulladék   külföld   társadalom  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások