Az utolsó pillanatban mentek át a Btk. módosítások - bűntett lesz a holokauszt-tagadás

2010-02-22 21:56

Vissza a hírekhez

Az Országgyűlés utolsó ülésnapján fogadta el a Büntető Törvénykönyv módosításával kapcsolatos indítványokat. A honatyák február 22-i, utolsó ülésükön elfogadták a már korábban is bemutatott Büntető Törvénykönyv módosítási indítványait.

Korábbi hírünkben arról adtunk tájékoztatást, hogy Mesterházy Attila önálló törvénymódosítási indítványt nyújtott be az Országgyűlésnek, melynek értelmében új alcímmel egészítené ki a Büntető Törvénykönyvet. Javaslata értelmében a holokauszt nyilvános tagadása bűntett lenne, mely akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető lenne. Indítványát azzal támasztja alá, hogy a Btk.-nak szélesebb körű védelmet kell nyújtania a rasszizmus és idegengyűlölet által motivált cselekményekkel szemben. Javaslatának azzal is nyomatékot ad, hogy az Európai Unió Tanácsának a rasszizmus és az idegengyűlölet egyes formái és megnyilvánulásai elleni büntetőjogi eszközökkel történő küzdelemről szóló kerethatározata is előírja, hogy a tagállamok büntetni rendeljék a Nemzetközi Katonai Törvényszéknek az 1945. augusztus 8-i Londoni Egyezményhez csatolt chartája 6. cikkében meghatározott bűncselekmények nyilvánosság előtti védelmezését, tagadását vagy súlyosan jelentéktelen színben való feltüntetését, ha azt faji, bőrszín szerinti, vallási, származás szerinti vagy nemzeti, illetve etnikai hovatartozásuk alapján meghatározott személyek egy csoportja vagy e csoport valamely tagja ellen irányuló módon követik el.

Az Országgyűlés 196 igennel, 1 nem szavazattal és 140 tartózkodás mellett iktatta be az új szabályt a törvénybe. Elfogadták továbbá a Btk. másik módosítási javaslatát is, miszerint aki a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében vesz részt, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Aki a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet működésében a köznyugalom megzavarására alkalmas módon vesz részt, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Aki az előzőek szerinti cselekményhez szükséges vagy azt könnyítő feltételeket biztosítja, vagy ahhoz anyagi eszközöket szolgáltat, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.Címkék
attila   btk   bűncselekmény   holokauszt   javaslat   mesterházy   országgyűlés   törvény  

Hozzászólások:
Gálik András 2010-02-24 07:55
Egyelőre a Köztársasági Elnök aláírására vár, még elvileg visszadobhatja megfontolásra
Denton 2010-02-24 00:57
Érdekes, meglássuk az AB jóváhagyja e.


Hozzászólások

További hozzászólások