Bécsben tanácskoznak a "V6 csoport" adóhatóságainak vezetői

2010-05-01 10:45

Vissza a hírekhez

Az adójogszabályok változása valamint az adócsalás elleni küzdelem volt a fő téma a "V6 csoport" bécsi találkozóján. Az APEH elnöke szerint a kockázatelemzés, ellenőrzésre való kiválasztás terén Magyarország nem vall szégyent a térségben, sőt Európában sem.


A "visegrádi négyek" (V4) együttműködése az utóbbi időben Szlovéniával, majd Ausztriával bővült. A "V6 csoport" tavaly novemberi, visegrádi találkozóján döntötte el, hogy az együttműködést folyamatossá teszik, és a hat ország adóhatóságának vezetői évente kétszer találkozni fognak. A következő tanácskozásnak Szlovénia ad majd otthont.

A mostani, bécsi találkozón az adóhatóságok vezetői áttekintették az adójogszabályok változását az egyes országokban, és szervezeti-működési kérdésekről tárgyaltak. Emellett értékelték annak a kérdőívnek a tapasztalatait, amelynek elkészítéséről még a visegrádi találkozón döntöttek, s amelynek fő témája az adócsalás elleni küzdelem. Szikora János hangsúlyozta: a tisztességes adózók védelmében a válság közepette is küzdeni kell az adócsalások ellen. A kérdőíven egyebek között azt tudakolták, hogy az adóhatóságok milyen módszerekkel végzik a hatósági ellenőrzést, milyenek a kiválasztási módszerek, a kockázatelemzés az egyes országokban. Az adószám kiadása előtti ellenőrzésre például három országban van lehetőség, ezekben a kockázatelemzés alapján meg is lehet tagadni az adószám kiadását, míg a másik három országban - köztük Magyarországon - nincs erre mód - mutatott rá az APEH elnöke.

A mostani összejövetelen is szó volt a multilaterális együttműködésről és információcseréről. Az APEH az utóbbi években húsz közös ellenőrzésben vett részt, az idén négy-öt új ellenőrzés kezdődött, és kilenc van folyamatban.

Forrás: ApehCímkék
adó   Apeh   ellenőrzés   jogszabály   külföld  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások