Bekeményít az IRM a településőr-programban

2010-04-03 11:30

Vissza a hírekhez

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) az alábbi közleményt adta ki a Településőr Programmal kapcsolatban.

"Tárcánk tudomására jutott, hogy a Településőr Programban részt vevő támogatottak az általuk foglalkoztatott településőröket nem a Program felhívásában, illetve a támogatási megállapodásban meghatározott célra veszik igénybe. A helyi közösség biztonságának erősítése helyett különböző köztisztasági, illetve közterület-fenntartói feladatokat (például parkápolás) végeztetnek velük.

A Településőr Program célja, hogy a Kormány központi forrásból nyújtott támogatással segítse elő az önkormányzatok helyi közbiztonság erősítése körébe tartozó feladatai végrehajtását. Ennek megfelelően a településőrök feladata az, hogy közterületi jelenlétükkel közreműködjenek a helyi bűnmegelőzésben, együttműködjenek a közbiztonságért, az élet és vagyonbiztonságért, a közterület rendjéért felelős szervekkel, nyújtsanak segítséget a lakosságnak veszélyhelyzetekben, és ezáltal járuljanak hozzá a lakosság biztonságérzetének erősítéséhez.

A településőrök munkabéréhez nyújtott támogatást kizárólag a támogatási megállapodásban meghatározott feladatok finanszírozására fordíthatja a Támogatott. A támogatási megállapodás IV. 1. és IV.2 pontjai ellenőrzési és monitoring jogosítványok rögzítenek, amelyekből a támogatottak oldalán együttműködési kötelezettség fakad. A támogatott önkormányzatokkal megkötött támogatási megállapodás VII. c) pontja szerint:

„A Minisztérium egyoldalú, írásban előterjesztett jognyilatkozatával a Támogatási megállapodástól való elállásra jogosult, ha az alábbi okok közül bármelyik bekövetkezik: [...] a Támogatott a támogatást nem a megállapodásban meghatározott célra használja fel.”

A fentiekre tekintettel felhívjuk a támogatottakat, hogy tartózkodjanak a településőrök a megállapodásban rögzített feladatoktól eltérő foglalkoztatásától. A Támogatás nem rendeltetésszerű, a megállapodással ellentétes, illetve attól eltérő felhasználása esetén az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szükséges intézkedéseket minden esetben megteszi."

A településőrök feladatairól a KözIránytű is közölt hírt, mely az alábbi linken olvasható:

Településőrök nyomábanCímkék
IRM   közfoglalkoztatás   közterület   önkormányzat   pályázat   szerződés   támogatás   településőr  

Hozzászólások:
Gálik András 2010-07-01 10:46
Pontos info nincs. Ha a program marad, akkor valószínűleg lehet igényelni erre a támogatást jövőre is, és ha "sima" munkaszerződéssel dolgoznak akkor, azt meg lehet hosszabbítani. Ha közcélú foglalkoztatottak, akkor a gyakorlat szerint megszűnik a munkaviszony, jogosultak lesznek álláskeresési támogatásra, és ha azt kimerítették, mehetnek vissza közcélúzni akár. Viszont elképzelhető, hogy addigra a teljes közfoglalkoztatási rendszert átalakítja a kormány, így pontosat nem lehet erről még mondani.
Üdv!
tŐR 2010-06-28 15:01
Tisztelt Köziránytű!
Van e info arról,hogy 2011.01.01.után,lesz e munkánk,a szerződésünk 2010.12.31.-én lejár!
Településőrök


Hozzászólások

További hozzászólások