Beszámoló kényszer

2010-03-27 11:19

Vissza a hírekhez

Minden egyes minisztérium internetes oldalán vezető hírként ugyanazzal a sablon hírrel találkozhatunk. Mi ennek az oka? Olvassa tovább hírünket!


A demokrácia egyik legfontosabb fokmérője az átláthatóság, az, hogy az állampolgárok számára elérhetőek és megismerhetőek legyenek a legfontosabb, nyilvánosságot érintő adatok. A kormánynak jogszabályban előírt kötelessége, hogy tevékenységét a köz érdekében, a transzparencia szem előtt tartásával végezze - olvasható a tárcák honlapján.

A törvény általi kötelezettségének eleget téve (az államháztartásról szóló törvény 50/A. §-ának megfelelően) az országgyűlési választások előtt 30 nappal, március 12-én az Állami Számvevőszék számára a Pénzügyminisztérium megküldte az államháztartás pénzügyi és vagyoni helyzetéről, valamennyi minisztérium pedig a tárca pénzügyi és vagyoni helyzetéről a jelentést.

A Számvevőszék elvégezte az államháztartás vagyoni és pénzügyi helyzetéről és az Országgyűlés 2006. évi megalakulását követően keletkezett, a későbbi éveket terhelő pénzügyi kötelezettségekről készített és az ÁSZ részére megküldött jelentések véleményezését.

Az Állami Számvevőszék elvégezte az államháztartás egésze tekintetében a pénzügyminiszter, illetve a miniszterek, valamint a nem miniszter irányítása alá tartozó szervek vezetői saját feladatkörük tekintetében az államháztartás vagyoni és pénzügyi helyzetéről és az Országgyűlés 2006. évi megalakulását követően keletkezett, a későbbi éveket terhelő pénzügyi kötelezettségekről készített és az ÁSZ részére megküldött jelentések véleményezését.

A Számvevőszék a kialakított véleményt – az Országgyűlés Elnöke mellett – minden érintettnek a törvényben szabott határidőn belül megküldte.

Az ÁSZ véleménye szerint "a rendelkezésre álló előirányzatok megfelelő körültekintéssel, a takarékossági szempontok szigorú betartásával lehetővé teszik a 2010. évre tervezett feladatok végrehajtását, a zavarta-lan feladatellátáshoz szükséges működési, üzemeltetési feltételek biztosítását."

Az ÁSZ jelentése teljes terjedelmében letölthető ITT.Címkék
államháztartás   beszámoló   ellenőrzés   kormány   országgyűlés   vizsgálat  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások