Bevételcsökkenés az APEH-nél

2010-02-10 10:10

Vissza a hírekhez

Az államháztartás adójellegű bevételeinek túlnyomó részét, 81%-át az APEH adójellegű bevételei tették ki – a magánnyugdíj pénztárak részére beszedett összegen túlmenően – összességében 8341 milliárd forint mértékben az alábbi megoszlás szerint:

A 2009. év végére 23 ezerrel nőtt a nyilvántartott működő adóalanyok száma. A növekedés teljes egészében a Kft-k, Rt-k és az adószámos magánszemélyek körében következett be, a Bt-k és egyéni vállalkozók száma azonban csökkentcsökkent.

A hivatal változatlanul kiemelt figyelmet fordít a kötelezettségüket nem teljesítő adózók székhelyvizsgálatára. Ennek során az APEH mintegy 13 ezer adószám-felfüggesztésre vonatkozó határozatot hozott, és több mint tízezer adószámot törölt. Az adóhatóság összesen 280,6 ezer ellenőrzést fejezett be. A feketegazdaság fehérítése érdekében az áfa csalások elleni küzdelem, a jövedelem- (nyereség-) minimum alatt vallók ellenőrzése. A büntető feljelentések száma 7,5%-kal, a feljelentésekben szereplő bűncselekmények száma, közel 10%-kal nőtt. Ugyanakkor a feltárt elkövetési érték 43%-kal kisebb, mint előző évben volt. Az elkövetési összegen belül az adócsalással összefüggő bűncselekmények értéke a legmagasabb, összességében meghaladja a 38 milliárd forintot.

Az APEH közzétette internetes oldalán az adóhátralékosok és a végrehajtási eljárás alatt álló adózók listáját is, melyeket az alábbi linkeken olvashatnak.

A jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók listájának közzététele

Az állami adóhatósághoz teljesítendő bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók listájának közzététele

Adótartozással rendelkező magánszemélyek

Adótartozással rendelkező adózók (nem magánszemélyek)

Végrehajtási eljárás alatt álló adózók listája

Forrás: http://www.apeh.huCímkék
adó   államháztartás   Apeh   beszámoló   bevétel   ellenőrzés   költségvetés  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások