Égő téma az Unióban

2010-09-02 09:26

Vissza a hírekhez

A háztartási világítás Európában környezetkímélőbbé válik, mivel az Európai Unió magasabb energiahatékonysági szabványokat ír elő. 2009. szeptember 1-jétől az izzólámpákat és az egyéb nem energiatakarékos lámpákat fokozatosan nagyobb energiahatékonyságú lámpákra kezdték lecserélni Európában.


2010. szeptember 1. napjától kivonták a forgalomból a 75 wattos izzókat

Az elmúlt évben a 100 wattos izzókat, szeptember 1-jétől pedig a 75 wattosokat vonták ki a forgalomból. Értékesítésük a raktárkészletek erejéig továbbra is folytatódik, az üzletek polcain viszont már új termékekkel találkozhatunk. A változás oka az energiahatékonyság.

A régi izzók nagy mennyiségű hőt bocsátottak ki, mint az újabb modellek, ráadásul az újakkal pénzt is megtakaríthatunk, mivel élettartamuk a régiekénél 6-10-szer hosszabb.

Jövőre a 60 wattos izzók értékesítése szűnik meg, két év múlva pedig a 40 wattos és a 25 wattos izzók tűnnek el az üzletekből. Helyükre a LED (fénykibocsátó diódák), a kompakt fluoreszkáló villanykörték és a halogén izzók kerülnek. Ezek a korszerű termékek a hagyományos izzók működéséhez szükséges elektromos áram csupán 20-25 %-át fogyasztják. A halogén izzó például a felhasznált energia csupán 5%-át alakítja fénnyé.

Az intézkedés támogatói szerint a modernebb izzókkal az Európai Unió körülbelül annyi energiát spórolhat évente, mint amennyi Románia éves elektromos árammal történő ellátásához szükséges. A szén-dioxid-kibocsátás csökkenését évente mintegy 15 millió tonnára becsülik.

Mivel az Európai Parlament környezetvédelmi szakbizottsága mindig is szorgalmazta a modernebb, energiatakarékosabb termékek elterjesztését, ezúttal is támogatta a régi izzók folyamatos, forgalomból történő kivonását.

Forrás: Európai Parlament, Európai BizottságCímkék
energia   eu   európai parlament   izzó   jogalkotás   környezetvédelem   társadalom  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások