Egyenes beszéd a törvényjavaslatban – az utolsó döfés a magánnyugdíjpénztáraknak

2010-11-27 12:33

Vissza a hírekhez

Már-már megszokott, hogy a Kormány rendszeresen a hét végéhez közeledve, vagy épp hétvégén nyújtja be törvénymódosító irományait a parlament elé. Ez történt a T/1817 irománnyal, amely a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szól.


A Dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter által beterjesztett törvényjavaslat többek között módosítja a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvényt is. A javaslat szövege egyenes, nem kertel, és messze nem tükröz bárminemű választási lehetőséget a magánnyugdíjpénztári tagoknak. Aki nem lép át, az később az állami nyugdíjrendszer mostoha gyermeke lesz, vagy, ahogy a miniszter fogalmaz: „kiszerződik” az állami társadalombiztosítás rendszeréből. A választás névleges lehetősége adott, de a kérdés költői.

A törvénymódosító javaslat röviden és tömören a következő „alternatívát” kínálja fel. (Idézet az irományból)


"Az a személy, aki

a) 2011. január 31-ét követően létesít magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonyt, a jogviszony létesítésének időpontjától, de legkorábban 2011. december 1-jétől kezdődően,

b) 2011. január 31-éig kezdeményezi a magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonyának 

fenntartását, 2011. december 1-jétől kezdődően a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben további szolgálati időt nem szerez, és az ezt követően szerzett keresete, jövedelme a társadalombiztosítási nyugellátások megállapítása során nem vehető figyelembe, azonban a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32/B. §-ában meghatározott feltételek szerint az időskorúak járadékára jogosult."


A miniszter a következőképpen indokol: „azon magánnyugdíjpénztári tagoknak kell nyilatkozatot tenniük, akik meg szeretnék tartani magánnyugdíjpénztári tagsági jogviszonyukat. A nyilatkozattételre rendelkezésre álló idő 2011. január 31-én zárul. Amennyiben a törvényjavaslat 2010. december 16-ig elfogadásra és kihirdetésre kerül, a magán-nyugdíjpénztári tagoknak elegendő idő (45 nap) áll rendelkezésre döntésük meghozatalára.”

A Stabilitás Pénztárszövetség korábban azt tanácsolta pénztártagoknak, hogy amíg a kormány nem tisztázza azokat a részletszabályokat, ami alapján mindenki egyénileg ki tudja számolni, hogy melyik rendszerrel jár jobban, senki ne lépjen vissza az állami rendszerbe. Azóta a szövetség bejelentette, hogy petícióval fordul az Európai Parlamenthez, amelyben kérik, hogy 3 millió magyar pénztártag alkotmányos jogainak megsértése miatt jelöljenek ki uniós ombudsmant a magyar kormány nyugdíjintézkedéseinek kivizsgálására. Egyben jelezték: amennyiben a hazai jogorvoslati lehetőségek kimerülnek, a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak a hátrányos megkülönböztetés és a joggal való visszaélés tilalmának megsértése miatt.Címkék
járulék   jogalkotás   kormány   magánnyugdíjpénztár   miniszter   nyugdíj   társadalom  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások