Egyszerűsödik a borászok élete

2011-04-14 10:00

Vissza a hírekhez

Az április 16-án életbe lépő borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjét egyszerűsítő rendeletmódosítás jogharmonizációs problémákat is orvosol.


A miniszteri rendelet kihirdetését széleskörű szakmai egyeztetés előzte meg. A jogszabály előírásainak kialakításába nemcsak az érintett hatóságokat vonta be a tárca, hanem a szőlő-bor ágazat meghatározó érdekképviseleti szervezeteit is, hogy a jogszabályi környezet a gazdálkodók piaci érvényesülését elősegítse, versenyképességüket javítsa – indokolta Fazekas Sándor a rendeletalkotás fő célját.

Az Európai Unió jogi normáinak és a törvényi szabályozásnak a keretén belül a tárca lehetővé tette azokat az adminisztrációs könnyítéseket és egyszerűsítéseket, amelyek a borászatok napi munkájában jelentenek majd érdemi könnyebbséget. Az Európai Unió borpiaci reformja néhány változást is hozott, amelynek következtében a hazai jogszabályok módosítása is szükségessé vált. Ezek a változások elsősorban a pezsgő- és likőrbor-előállító üzemeket érintik.

A jövedéki szabályozás törvényi hátterének közelmúltban történt módosítása lehetővé tette, hogy a borkísérő okmányok kitöltése is egyszerűbb legyen. A jövőben a bor szállításánál nem lesz szükség borkísérő okmányra, elég lesz az egyszerű számla.

A rendelet szabályainak megfogalmazásakor a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) azt a szempontot is szem előtt tartotta, hogy a borászati termékek előállításának nyomon követését szolgáló pincekönyv vezetésére vonatkozó szabályok a napi gyakorlathoz igazodjanak. Az ellenőrzés szempontjainak megtartása mellett fontos volt a pincekönyv vezetésének ésszerűsítése és egyszerűsítése is.

A VM, a hatóságok, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a szakmai szervezetek bevonásával továbbra is keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel a borászatok életén könnyíthetnének.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, kormany.hu



Címkék
eu   jogalkotás   kormány   minisztérium   rendelet   vállalkozás  

Hozzászólások:






Hozzászólások

További hozzászólások