EP-állásfoglalás a romák integrálásáról

2010-03-28 11:00

Vissza a hírekhez

Az euróövezet gazdasági helyzete volt a fő téma az Európai Parlament márciusi kétnapos plenáris ülésén Brüsszelben. A vitában részt vett Jean‑Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke is. A képviselők véleményt mondtak az EKB 2008‑as tevékenységéről, valamint szavaztak az EKB alelnökének kinevezéséről. A 2011‑es EU‑költségvetés célkitűzéseiről is szavazott az EP, valamint állásfoglalást fogadtak el a romák integrációjával kapcsolatosan.


A mintegy tízmilliós európai cigányság helyzetével foglalkozik az április 8-án és 9-én, a spanyolországi Córdobában tartandó második romaügyi csúcstalákozó. A képviselők csütörtökön állásfoglalást fogadtak el a témában.

Az Európai Parlament a csütörtökön, 572 igen, 28 nem, 23 tartózkodó vokssal elfogadott állásfoglalás szerint:

„elítéli a cigányellenesség több EU-tagállamban a közelmúltban gyűlöletbeszéd és romaellenes támadások formájában rendszeresen ismétlődő megnyilvánulásait”.

A parlament aggodalmát fejezik ki a romák megkülönböztetése miatt különösen a lakhatás, a foglalkoztatás, az egészségügy és a politika területén. Az képviselők bírálják a Bizottságot, amiért az nem reagált az EP 2008. január 31-ei kérésére, hogy a tagállamokkal együttműködve készítse el a romákról szóló európai stratégiát. Az EP arra kéri a Bizottságot, jelöljön ki egy a romákkal kapcsolatos politika összehangolásáért felelős biztost.

A szöveg szerint az unión belül másik országba költöző romákkal kapcsolatos intézkedéseknek összhangban kell lenniük az európai normákkal és jogszabályokkal.

Forrás: EPCímkék
bizottság   cigány   eu   európai parlament   külföld   szegénység   társadalom  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások