EP-képviselők a közös agrárpolitika jövőjéről

2010-04-16 10:10

Vissza a hírekhez

Miközben az EU költségvetésében a közös agrárpolitika kiadásainak aránya az 1985. évi közel 75% ról mára 40% ra csökkent, az EU hoz csatlakozó 12 új tagállam miatt ugrásszerűen megnőtt a gazdálkodások száma. Hogyan lehet 2013 után úgy átalakítani az európai mezőgazdaságot, hogy az képes legyen megfelelő választ adni olyan új kihívásokra, mint az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség védelme, valamint a zöld energia termelése? Erről vitáztak a képviselők tegnap az EP ben.


A közös agrárpolitika (KAP) legutóbbi, 2008-as állapotfelmérése nyomán eltörölték a szántóterületekre vonatkozó területpihentetést, emelték a tejkvótákat – amelyek 2015-ig fokozatosan megszűnnek – és a piaci intervenciót valódi biztonsági hálóvá alakították. Csökkent a mezőgazdasági termelőknek nyújtott közvetlen kifizetések összege, az így fennmaradó pénzeszközök pedig a vidékfejlesztési alapba kerültek át. Az intézkedések célja többek között az volt, hogy megszűnjenek a korábban szokásos „tejfolyók” és „vajhegyek”.

A Lisszaboni szerződés mezőgazdasági fejezete a konzultációs eljárás helyett a közös agrárpolitika terén az együttdöntést ismeri el „rendes jogalkotási eljárásként”. Ez hatalmas változást jelent a közös agrárpolitikában, amely megszilárdítja az Európai Parlament társjogalkotói szerepét a mezőgazdaság területén.

„Csak minden harmadik polgár hallott már a KAP-ről”

Eszmecserét tartott Dacian Ciolos európai agrárbiztossal az EP mezőgazdasági szakbizottsága április 12-én, Brüsszelben. A meghallgatáson a román biztos leszögezte: „A KAP hozzá tud járulni az EU 2020-as stratégiájához. A KAP az európai integráció egyik legfontosabb politikája, amelyre szükség van a foglalkoztatáshoz, a zöld növekedéshez, az éghajlatváltozáshoz”.

Ciolos nyilvános vitát sürgetve felhívta továbbá a hallgatóság figyelmét egy nemrég közétett Eurobarométer-felmérésre, amely „azt mutatja, hogy a polgárok több mint 99%-a úgy véli, a mezőgazdaság létfontosságú az európai jövő számára. Csak minden harmadik polgár hallott már azonban a KAP-ről”.

Albert Dess (néppárti, német) úgy vélte: „A mezőgazdaság nagy mennyiségű kulturális örökségért felelős. Óriási felelősség 500 millió EU-polgárt élelmezni, ezért a mezőgazdaságot elsőrendű fontosságúnak kell tekinteni”.

„Meg kell felelnünk szavazóink elvárásainak. Tényleges ésszerűsítésre és egyszerűsítésre van szükség” – hangsúlyozta Capoulos Costas (szocialista, portugál).

„Sok termelők adja fel, s ez látható számos európai vidéki térségben, ahol a falvak már elveszítik létjogosultságukat. A főbb piaci szereplők sokkal többet profitálnak a KAP-ből, mint a kis gazdaságok, jóllehet a mezőgazdasági ágazatban a kis gazdaságokban jön létre a legtöbb munkahely” – mutatott rá a közös agrárpolitika egyik jelenlegi ellentmondására Martin Häusling (zöldpárti, német).

Csökkenő termelés, növekvő népesség?

George Lyon (liberális, brit) jelentésében a KAP 2013 utáni jövőjét vázolja fel. Lyon leszögezi: az európai mezőgazdaságnak biztosítania kell az élelmiszer-biztonságot saját fogyasztói számára, és hozzá kell járulnia a világ folyamatosan növekvő népességének élelmezéséhez. Az emelkedő energiaárak, illetve az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentési kényszere azonban jelentősen visszafogná a termelés fokozását.

Lyon úgy véli: „Az éghajlatváltozás hatása kizárja azt a lehetőséget, hogy nagy földterületeket vonjunk be a termelésbe. Az éghajlatváltozás vízhiányt és aszályt is okoz majd, ami szintén lefékezi a termelés növelését”.

Mindennek eredményeképpen az EU és a világ mezőgazdasági ágazatának kevesebb víz-, föld- és energiafelhasználással, több élelmiszert kell termelnie. „Az európai termelőknek és a KAP-nek meg kell mutatniuk, hogy vannak válaszaik a 21. század kihívásaira, és hogy ők a megoldás, nem pedig a probléma részét képezi.” – hangsúlyozta a témafelelős.

A Lyon-jelentésről júniusban tartanak szakbizottsági, júliusban pedig plenáris szavazást.

Forrás: Európai ParlamentCímkék
bizottság   EU   európai parlament   mezőgazdaság   parlament   program  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások