Értékteremtő, a köz számára hasznos közfoglalkoztatás a cél

2012-01-25 10:00

Vissza a hírekhez

„Magyarország 2012. évi költségvetése 132,2 milliárd forintot irányzott elő és biztosított a közfoglalkoztatásra” – emelte ki Papp Károly közfoglalkoztatási helyettes államtitkár a 2012-es közfoglalkoztatási programokról szóló sajtótájékoztatóján.


A téli, átmenetei közfoglalkoztatás megtervezése már 2011 novemberében megtörtént, a munkaügyi központok a decemberre és januárra vonatkozó forrásokat megkapták – tájékoztatott Papp Károly.

„A Belügyminisztérium idén teljesíti azt a kitűzött célt, miszerint megszünteti a négyórás közfoglalkoztatást, és kizárólag hat és nyolc órában foglalkoztatja a programban résztvevőket” – húzta alá a helyettes államtitkár.

A 2012. évi közfoglalkoztatás alapvetően három területen valósul meg: folytatódnak a kistérségi mintaprogramok, valamint az önkormányzatok által szervezett hagyományos közfoglalkoztatási és az országos közfoglalkoztatási programok.

Az országos programokban a vízügyi ágazat, az erdészet, a Magyar Államvasutak, a Magyar Közútkezelő, az Állami Autópálya-kezelő, az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vesz részt, mint foglalkoztató.

A kistérségi programok a tavalyi kísérletek alapján eredményesnek bizonyultak, így idén folytatódnak. „Pintér Sándor belügyminiszter döntése értelmében mind a 19 megyében, 97 kistérségben 1816 önkormányzatot szólítottunk meg ezzel a lehetőséggel” – mondta Papp Károly. Az önkormányzatok, amelyek száz százalékos támogatást kapnak a programokhoz, a helyi sajátosságokhoz igazítottan hét elem közül választhatnak: mezőgazdasági tevékenység végzése, mezőgazdasági- és közutak karbantartása, belvízelvezető rendszerek rendbetétele, patakmedrek rendbetétele, illegális hulladéklerakók megszűntetése, biomassza kazánprogramba való bekapcsolódás.

Az önkormányzati közfoglalkoztatás a különböző önkormányzati intézmények tevékenységének a segítését célozza. „Ezen a jól bevált rendszeren idén sem kívántunk változtatni” – emelte ki az államtitkár.

Forrás: kormany.huCímkék
költségvetés   közfoglalkoztatás   munka   önkormányzat   program  

Hozzászólások:
inka66 2012-10-17 11:56
franky4 nem egész jol látod hisz a kissebség nemdolgozik mostsem söt vannak közelálló ismerösök igy sok embernek nemkötelezö a közmunka, csak a pénzt felvenni elképednél ha tudnád hány gazdag van közmunkán csak nemtudni mert nekik van ismeretség és nemjárnak be dolgozni, csak a pézért, a közmunkások jorésze ötvenfeletti beteg elszakadt akiket inkább valami modon segiteni kéne mint velük megkerestetni a gazdagok nemjogos pénzeit
Magor 2012-06-25 20:37
A start munkaprogram közmunkások szerződése ideje alatt miért nem végeztetnek olyan szakmát igazoló tanfolyamot, amivel a normális munkaadók fel tudnák venni emberhez méltó munkakörbe?
Kiss Péter volt szociális és munkaügyi minisztert közfoglalkoztatás segély alternatívája. Elfelejtette a pályakezdőket hogyan verték át 2010-ig, bejelentkeztek munkanélkülinek, munkát sem, segélyt sem, és egészség biztosítást sem kaptak a pályakezdő munkanélküliek éveken át?
franky4 2012-05-13 22:01
Szép szavak (csak szavak) közben a közmunka program átalakult etnikai szelekciálásá, hogy elsősorban az állítólagos kisebbség juthasson munkához!


Hozzászólások

További hozzászólások