Február 15-ig még könnyíthetünk magunkon

2010-02-11 10:40

Vissza a hírekhez

APEH...legalábbis ami az adóbevallásunkat illeti. Ez az a határidő, ameddig a személyi jövedelemadó-bevallást egyszerűsített formában az adóhatósággal elkészíttethetjük.

Az egyszerűsített bevallás választásával azok a magánszemélyek élhetnek, akik:

  • nem kértek munkáltatói adó-megállapítást, és
  • az adóévben kizárólag munkáltatótól vagy kifizetőtől származó bevallási kötelezettség alá eső bevételt szereztek, melyből a kifizető, munkáltató adót vagy adóelőleget vont le, valamint
  • a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott feltételeknek megfelelnek.

Azok a magánszemélyek is választhatják ezt a bevallási formát, akik

  • 2009. évben olyan bevételt szereztek, melynek adózására az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szabályait alkalmazzák, kérhetik az egyszerűsített bevallás elkészítését, de csak abban az esetben, ha az Ekho törvény rendelkezéseinek megfelelően, jogszerűen választották bevételük adózására ezt a módot, továbbá akik
  • 2009. évben olyan jövedelmet szereztek, amely után a munkáltató/kifizető a 11%-os egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségét teljes egészében megfizette, vagy ezzel összefüggésben év közben nem keletkezett az adózónak előleg-fizetési kötelezettsége.

Az adóhatóság a magánszemély érvényes nyilatkozata alapján készíti el a 0953E bevallás ajánlatát és legkésőbb 2010. április 30-ig megküldi a magánszemély által megadott postai vagy e-mail címre, elektronikus tárhelyre.

Ezt a bevallási ajánlatot a magánszemély a kézhezvételt követően vagy elfogadja, vagy a közölt adatokat javíthatja, kiegészítheti, ha az adatokban eltérést észlel, vagy, ha például a magánszemélynek ingatlanértékesítésből is volt jövedelme. Ezt követően az aláírt bevallást a magánszemélynek 2010. május 20-ig kell visszaküldenie az adóhatósághoz. Elektronikus benyújtás esetén, szintén ez a határidő.

Forrás: http://www.apeh.huCímkék
adó   Apeh   bevallás   bevétel   munka   szja   törvény  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások