Fennakadás nélkül folyik a nők kedvezményes nyugdíjazásának ügyintézése

2011-02-09 10:00

Vissza a hírekhez

Talán régen írtunk a nők 40 év utáni „akciós” nyugdíjáról, de annál több kérdés fut be a témában. Több hölgy olvasónk is jelezte, hogy egyelőre ügyintézési problémák merülnek fel a 40 év jogosultsági idő utáni kedvezményes nyugdíj kapcsán, és nem kapnak kielégítő választ a hatósági ügyintézőktől. Mivel ebbe mi nem látunk bele, hát feltettük a kérdést az illetékes hatóságnak, az Országos Nyugdíjfolybiztosítási Igazgatóságnak, ahol is Nagy Mária osztályvezető asszony készségesen válaszolt a megkeresésünkre.


A sok-sok kérdés közül csupán kettőt idézek jelenleg, melyek miatt kis aggodalom alakult ki a várható ügyintézéssel kapcsolatosan, sőt talán emlékeznek arra a – picit humorosan értékelt – kérdésre, mely arra irányult, hogy „sikerült-e már valakinek elmenni”.

Egyik kérdezőnk korábban ezt jelezte:

"Most hallottam, hogy a nyugdíjbiztosítónak még nem áll módjában információt adni, mert még nem kapták meg a végrehajtási utasítást."

Egy másik kedves olvasónk részletes leírást adott az ügyintézésről:

"A jogosultsági időre vonatkozó kérelmemet még az elsők között 01.05-én beadtam Budapesten a Nyugdíjfolyósító Intézetbe, amit megfelelő program hiányában nem tudnak kiszámolni. A kérelmeket elveszik ugyan, de érdemben nem foglalkoznak vele. Ma megint érdeklődtem, telefonon az ügyintézőnél, annak főnőkénél is, hogy elkezdtél-e már a kérelmek feldolgozását, hol áll az ügyünk, de ismét azt a választ kaptam, legyünk türelmesek nincs programjuk nem tudták elkezdeni a feldolgozást."


A hatóság megnyugtató választ adott, mely a következőképpen hangzik:

2011. január 18-ai elektronikus levelére hivatkozva tájékoztatom, hogy a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásával kapcsolatos kérelmek természetesen "aggodalom nélkül" előterjeszthetők.

A nyugdíjbiztosítási eljárásban az ügyintézési határidő huszonkét munkanap, amelybe a tényállás teljes körű tisztázásához szükséges adatok beszerzésének időtartama nem számít be. Általánosságban tehát az igény igazgatási szervhez érkezését követő 22 munkanapon belül kell az érintett részére a határozatot postára adni, amely határidőt az igazgatási szerv vezetője – amennyiben indokolt – további legfeljebb 22 munkanappal meghosszabbíthatja.

Erre tekintettel az az igazgatási szerv, amelyhez 2011. január 5-én adtak be kérelmet és január 17-én "még" nem készítette el a határozatot, nem esett késedelembe.


Az ONYF osztályvezetőjének segítőkész válaszát ez úton is köszönjük!Címkék
hatóság   jogosultsági idő   nyugdíj   szolgálati idő   társadalom   ügyintézés  

Hozzászólások:
Nórika 2011-07-14 20:33
Sziasztok! Valami nem stimmel, hazudnak, mint már annyiszor nekem, már a Nyufi-nál, mert már többször félrevezettek! Kezdődött akkor, mikor számoltattam össze az éveimet! Már írtam, hogy május 02-án adtam be a papírjaimat! Utoljára április 30-án kaptam fizetést, azóta semmi! Egyedül vagyok -férjem meghalt 8 éve-, semmi jövedelmem nincs! Akkor kinek ügyével foglalkoznak? Azzal aki ellátatlan? Én véletlenül nem tartozom közéjük? De igen!! Csak, mint mindig most is félrevezetik az embereket -hazudoznak-! Szégyen gyalázat, hogy mindezt megtehetik, rájuk nem vonatkozik semmilyen szankció! De utána fogok nézni és be fogom perelni őket! Mégis mit gondolnak miből él az ember? Ja, nem is érdekli őket, lényeg, hogy a jó kis fizetést -nem annyit, mint én kerestem- felvegyék!
Kertiné Nagy Anna 2011-07-14 15:19
Tegnap, telefonáltam aNyufi-hoz, hogy mi van, miéer nem küldtek május 18-án beadott anyagomra még semmi választ.
Közölte velem a hölgy aki felvette a telefont, hogy készenvan, de nem küldi ki csak július végén, vagy aug elején mert,úgyis csak aug-12-én utalnak.
Csak azokkal foglalkoznak akik, ellátatlanok és én még juli 29-ig ellátott vagyok. De egy határozat változtatna ezen???? ha már amúúgy is kész van????miért kell ezen ülni???nem jobb lenne nekik is inkább tulleni rajta???
Ezek érthetetlen dolgok, és játszanak az emberek idegeivel.
De remélem ők is megérik, hogy egyszer nyugdíjasok lezsnek és elgondolkodnak majd ha velük is ezt csinálják.
Igaz ez nekem és sorstársaimnak nem megnyugvás.
Nórika 2011-07-09 22:35
Én 2011. május 2-án adtam be a papírjaimat, minden rendben volt, semmi nem hiányzott. Július 8-án -több, mint két hónap elteltével - méltóztatták megküldeni mennyi lesz a nyugdíjam. Tehát pénzt, azt még mindig nem kaptam. Kérdezem én, ha valaki egyedül van, semmi jövedelme nincs -férjem 8 éve meghalt- miből él? Őket ez egyáltalán nem érdekli. Székesfehérváron lakom!
Kertiné Nagy Anna 2011-07-07 13:27
Én 2011 május 18-án beadtam az összes papírt ami kellett, az ügyintéző hölgy aki elvette, azt mondta minden rendbe, minden ott van, nem kell pótolni semmit.Ma július 8-a van és semmit sem kaptam, pedi Augusztus egytől már nyugdíjas lennék!!!!
Nekem sajnos csak negatív élményeim vannak az ügyintézéssel!!!!!
gitta56 2011-06-01 23:29
Én csak pozitív megjegyzést tudok leírni.40 év szolgálati idő utáni nyugdíj kérelmemet beadtam 2011.máj.11.-én ma jun.1-én megkaptam a határozatot.
Susánszky Pál 2011-06-01 18:37
A Párom már kapott nyugdíjelőleget. Kérem véleményüket ez kb. mennyi százaléka a végső nyugdijnak ? üdv. susánszky Pál
Kertiné Nagy Anna 2011-03-04 11:13
A hatóság a nyugdíjintézést úgy hosszabítja meg, hogy még be kér valamilyen adatot, pl meddig volt valaki Gyesen,(amit láthatna ha akarna,) és már erre való hivatkozással újabb 3o nap telik el.
Ott ahol volt már előzmény ott is úgyan úgy húzzák az időt.
52mama 2011-02-19 15:47
A hatóság, nyugdíjügyintézés tárgyú megnyugtató válaszára reagálok.
2011.01.02-án küldtem el elektrónikusan a szolgálati idő elismerési kérelmemet. Ma 2011.02.19. van, határozat még sehol.Még szerencse, hogy csak 04.07-től szeretnék előrehozott nyugdíjas lenni./Akkor leszek 59 éves./ Addig talán ideér, viszont azonnal küldhetem a nyugdíjigénylőt is./K2/.Ki tudja mikor lesz belőle folyósítás.
Ha már itt vagyok kérdezek is.
Jelenleg álláskeresési segélyben részesülök,04.07-én 40 év 203 nappal lehetek teljesösszegű előrehozott nyugdíjas. Kérdésem: Milyen hátrányt jelentene számomra, ha pl.márc.25-én megszakítanám a munkanélkülit,hogy a MK központ a papírjaimat el tudja készíteni, és ugyanúgy 04.07-től kérném a nyugdíjat. Az igaz, hogy lenne egy pár nap nem biztosított időm, viszont hamarabb lehetne nyugdíjfolyósítás. A 40 év feletti töredékévet és jövedelmet számítják-e.Mit jelenthet számomra.


Hozzászólások

További hozzászólások