Folytatódik a gyógyszer-támogatási rendszer átalakítása

2012-01-26 10:00

Vissza a hírekhez

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága kiemelt egészségpolitikai célkitűzésének tekinti, hogy az azonos hatóanyagú, egyenértékűnek minősített, egymással helyettesíthető gyógyszerek esetében olyan szabályozókat alakítson ki, amelyek elősegítik a gyógyszerek fogyasztói árának jelentős csökkenését.


Ezáltal érhető el, hogy ezekért a gyógyszerekért a társadalombiztosításnak és a lakosságnak is kevesebbet kelljen fizetni. Az így megtakarított pénzen a társadalombiztosítás más gyógyszerek és egészségügyi ellátások finanszírozását lesz képes biztosítani, tehát csökkennek a betegek gyógyszerköltségei.

Az egymással helyettesíthető gyógyszerek árának jelentős csökkenése egy többlépcsős program keretei között valósítható meg. Mint ismert, tavaly ősszel az ágazat újraszabályozta a gyártók közötti árversenyt és bevezette a preferált referencia ársávba tartozó, legolcsóbb gyógyszerek körének kialakítási szabályait. Ezekkel a lépésekkel az érintett gyógyszerek körében kb. 20%-os árcsökkentést sikerült elérni.

A gyógyszer-támogatási rendszer átalakítása idén tovább folytatódik. Január elején lépett hatályba az a rendelkezés, amely a gyógyszerészeket is arra ösztönzi, hogy a társadalombiztosítás által preferált referencia ársávba tartozó, vagy ennek hiányában referencia gyógyszerként elismert, legkedvezőbb térítési díjú gyógyszereket ajánlják fel a betegeknek. Kompenzációként, a gyógyszerészek kérésére, az idei költségvetés 2,7 Mrd Ft-ot biztosít a gyógyszerészi generikus programra. Ebből azok a gyógyszertárak részesedhetnek, amelyek azoknak a recepteknek több mint 35 százalékában, amelyekre az orvos helyettesíthető gyógyszereket írt fel, a társadalombiztosítás által referencia-gyógyszernek elismert, legkedvezőbb térítési díjú gyógyszereket adják ki a betegnek. A gyógyszertárak rendeletben meghatározott szabályok szerint, utólag juthatnak hozzá az ösztönzőhöz, amelynek összege a preferált gyógyszerek kiadási arányával növekszik.

Ha a gyógyszertárban a beteg számára magasabb térítési díjú, az ösztönző rendszer által nem kedvezményezett gyógyszert adnak ki, február elsejétől dokumentált módon szükséges felhívniuk a betegek figyelmét arra, hogy a kiváltott gyógyszerrel helyettesíthető, de kedvezőbb térítési díjú készítmény is vásárolható. A gyógyszertárak a tájékoztatást a blokkhoz kapcsolódóan is megadhatják, így a beteg pontosan láthatja, hogy milyen megtakarítást jelentett volna az olcsóbb gyógyszer kiváltása.

A gyógyszerészeket a helyettesítés felajánlására jogszabály kötelezi.

Forrás: ÁNTSZ, NEFMI Egészségügyért Felelős ÁllamtitkárságCímkék
Ántsz   beteg   egészségügy   gyógyszer   támogatás   társadalom   tb  

Hozzászólások:
KOSSIKPETER-ZV 2012-03-01 20:21
MIÉRT TÜNTETTED EL BE VAGYOK JELENTKEZVE MI AZ ATC ÉS KÖZ GYÓGYIGAZOLVÁNYRA MIÉRT CSAK AZ ADHATÓ AMIT ELŐBB HOSSZÚRA ÍRTAM ÉS ALÁ IS ÍRTAM KÉREM ELŐADNI MERT ORBÁN ÚR IS SZEREPELT BENNE????MINT DR ZSIVÁGÓ? JA ÉS A SOK JOGI DR ÁTKÉPZÉSE LENNE A KIÚT,SOS AMIM VOLT AZT MIND ELLOPTÁTOK MÉG AZ ÉLETÜNK IS KELL PÉNZÜNK GAGYI KAJA,CSUPA CSALÉS!!! KOSSIK PÉTER
KOSSIKPETER-ZV 2012-03-01 19:20
KÉRDÉSEM MIK AZOK AZ ATC GYÓGYSZEREK AMIK ADHATÓK KÖZGYÓGYRA IGAZOLVÁNYRA CSAK ÉLETMENTÉSRE SZOLGÁL S AZ ÚJ KORMÁNYHIVATAL NEM HAJLANDÓ E LISTÁT MEGADNI AZ EDDIGI KÖZGYÓGYELLÁTÁSI LISTÁN SEM SZEREPEL SOK OLYAN GYÓGYSZER AMIT KÉNE SZEDNEM MERT CSAK FIZETŐSKÉNT ÍRHATÓ FEL TEHÁT KÉREM AZ TC LISTÁT ÉS A SZŰKÍTETTET!!ÉS NORMÁLIS TÁJÉKOZTATÁST MINT RÁKOS BETEGNEK MÉLYVÉNÁS TROMBÓZISOSNAK SZÍVÉRRENDSZERI TÜDŐ,GYOMORNYELŐCS LÉP ELTÁVOLÍTÁSA DE 8 ÉV UTÁN MOST A KÖZGYÓGYIGAZOLVÁNYT EL AKARJÁK VENNI MERT A HÁZI ORVOS NEM ÍRT ZÁRT BORÍTÉKBA ATC GYÓGYSZEREKET ,KÉREK LISTÁT A CÍMEMRE AMIT TELEFONHÍVÁS UTÁN HIVATALOS SZERVNEK VAGY E SZERV MŰKÖDTETŐJÉNEK MEGADOK KÖSZÖNETTEL PÉTER!! !!


Hozzászólások

További hozzászólások