Hatékonyabb jogvédelmet kaphatnak a köztisztviselők és kormánytisztviselők

2011-04-27 10:00

Vissza a hírekhez

Navracsics Tibor közigazgatási és Igazságügyi miniszter az Országgyűléshez április 22-én benyújtott javaslatával a köztisztviselőkről és a kormánytisztviselőkről szóló törvények módosítását kezdeményezi. A törvényjavaslatról májusban kezd vitát a parlament, és június 1-jén léphet hatályba.


A javaslat a felmentési indokok szabályozásával, az indoklás nélküli felmentés hatályon kívül helyezésével, valamint a felmentéssel szembeni jogorvoslati eljárások kibővítésével megteremti a kormánytisztviselők és a köztisztviselők hatékony jogvédelmét az Alkotmánynak megfelelően.

A módosító javaslatok elfogadásával a kormánytisztviselők és köztisztviselők jogviszonyának megszüntetésére előre kiszámítható módon kerülhet sor, az alkotmányos követelmények figyelembe vételével, törvényben meghatározott indokok alapján. A javaslat alapján a kormánytisztviselőt fel lehet menteni létszámcsökkentés, államigazgatási szerv tevékenységnek megszűnése esetén, ha átszervezés következtében munkaköre feleslegessé vált, illetve ha a kormánytisztviselő nyugdíjasnak minősül.

A kormánytisztviselőt a törvénymódosítás elfogadása esetén fel kell menteni méltatlanság, nem megfelelő munkavégzés, a munkakör egyoldalú módosítása esetén, ha a kormánytisztviselő kéri, bizalomvesztés esetén, ha egészségügyi okokból feladatai ellátására alkalmatlan és, ha különböző nyugdíjjogosultsági feltételekkel a legkésőbb felmentési idő leteltekor rendelkező kormánytisztviselő kéri.

A hatékony jogvédelem érdekében kormánytisztviselői jogviszony megszüntetésével, és meghatározott további munkáltatói intézkedésekkel szembeni belső jogorvoslat lehetőségét is megteremti a javaslat az országos hatáskörrel rendelkező Kormánytisztviselői Döntőbizottság létrehozásával. A döntőbizottság 2012. január 1-jétől kezdi meg működését, elnökét és tagjait a közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslatára a miniszterelnök nevezi ki, szervezetét és eljárásait pedig külön törvény fogja szabályozni.

Az Alkotmánybíróság döntése alapján továbbá alkotmányellenes a köztisztviselői jogviszonyban is az indoklás nélküli felmentés, amelyre vonatkozó rendelkezéseket az Alkotmánybíróság azonnali hatállyal 2011. április 7-én megsemmisítette. Erre figyelemmel a javaslat meghatározza a felmentési indokokat a köztisztviselői jogviszony tekintetében is. A köztisztviselők új felmentési indokai alapvetően a kormánytisztviselők új felmentési indokaihoz igazodnak. A törvény 2011. június 1-jén léphet hatályba.

Forrás: kormany.huCímkék
jogalkotás   kormánytisztviselő   közlemény   közszféra   közszolga   köztisztviselő   miniszter   munka  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások