Indul az adózási nyüzsgés

2011-01-08 10:00

Vissza a hírekhez

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja‑törvény) 2010. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint az állami adóhatóság nem rendszeresít adóelőleg‑nyilatkozatokat. Az adóelőleg-nyilatkozatok bármilyen írásos formában megtehetőek, ugyanakkor segítségképpen és iránymutatásként a törvényi kötelezettségek teljesítéséhez az állami adóhatóság az alábbi adóelőleg‑nyilatkozat mintákat készítette el.


A nyilatkozat minták tehát - ahogyan az adóhatóság is fogalmaz - nem kötelezően alkalmazandók, illetve azok mind tartalmukban, mind formájukban szabadon módosíthatóak. Így például az adójóváírásról és a személyi kedvezményről szóló adóelőleg-nyilatkozat akár egy nyilatkozatba is foglalható.

Az Apeh azt javasolja, hogy a kifizetők és a munkáltatók a magánszemélyek számára csak azon nyilatkozatokat adják át, amelyek a nyilatkozatot tevő magánszemélyek adókötelezettsége szempontjából relevánsak.

Az szja-törvény kötelezi a kifizetőt, a munkáltatót arra, hogy a kifizetést megelőzően tájékoztassa a magánszemélyt az adóelőleg-nyilatkozat megtételének lehetőségéről, valamint a nyilatkozat megtételének vagy mellőzésének adójogi következményeiről.

Az egyes nyilatkozatok és az azokhoz tartozó kitöltési útmutató és magyarázatok már letölthetők a hatóság honlapjáról is. Az egyszerűség kedvéért, most ide is kihelyezzük ezek elérhetőségét, melyek forrásául az apeh.hu internetes oldal szolgál.

Forrás: APEHCímkék
adó   adóhatóság   adójóváírás   Apeh   bevallás   munkáltató   nyilatkozat   ügyintézés  

Hozzászólások:
Kertiné Nagy Anna 2011-01-10 10:23
Üdvözletem.
Régebben volt olyan lehetőség, hogy a súlyosan fogyatékos rokkant járadékkal, és fogyatékossági támogatással rendelkező, (összesen 5o ezer havonta)családtag(felnőtt gyeremek) helyett a szülő is igénybe vehette az adókedvezményt, ha nyilatkozott az adózó, hogy lemond a javára a kedvezményről.
Eltartottnak lehet e őket figyelembe venni az adózásnál és egyébb kedvezményeknél???
Melyik paragrafus vonatkozik erre a kedvezményre???
Köszönöm, Kertiné


Hozzászólások

További hozzászólások