Ingyenes és tartós tankönyvek jöhetnek

2011-08-12 10:00

Vissza a hírekhez

A Kormány rendezni kívánja a tankönyvpiacon kialakult már-már átláthatatlan helyzetet – jelentette ki Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján.


Gloviczki Zoltán elmondta: Magyarországon olyan helyzet alakult ki, hogy az önkormányzatok és a tankönyves vállalkozók közötti konfliktus abszurd módon összefügghet az állampolgári kötelességnek számító közoktatás helyzetével. Az állam kötelessége rendezni a helyzetet, ezért a Kormány komolyan áttekinti a tankönyvpiac szabályozását.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a tankönyvjegyzékben több mint 4600 kiadvány szerepel, ami áttekinthetetlen mennyiség, így a kötelező kerettantervek bevezetésével egyidejűleg jelentősen lecsökken majd a hivatalos tankönyvlistára kerülő kötetek száma. Ez egyúttal néhány éven belül megteremti a széles körben ingyenessé tehető, technikai és tartalmi szempontból is tartós tankönyvek bevezetésének lehetőségét – tette hozzá.

A tankönyvek ára idén várhatóan nem változik jelentősen, a nemzeti erőforrás miniszter árkorlátot állapít meg és kizárólag az árkorlát alatti tankönyv kerülhet fel a hivatalos tankönyvjegyzékre.

Gloviczki Zoltán bejelentette, a Kormány idén várhatóan a tavalyihoz hasonló összeget, mintegy 7,1 milliárd forintot fordít tankönyvtámogatásra és 20 százalékkal, 10 ezer forintról, 12 ezer forintra emeli az ingyenes tankönyvellátásra jogosult tanulók számára az igényelhető normatív támogatást. A helyettes államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy kevéssé ismert lehetőség, hogy a szülők nem kötelesek a teljes tankönyvcsomagot megvásárolni, más módon például használt vagy könyvtárból kölcsönzött könyvekkel is biztosíthatják gyermekeiknek azokat.

A jövőben a tankönyvvé nyilvánítási eljárás során azt is vizsgálni kell, hogy technológiai (könyvészeti) szempontból megfelelő-e a könyvtest méretezése, tömege, annak érdekében, hogy a könyvek súlya és a gyermekek terhelése csökkenjen.

Forrás: kormany.huCímkék
gyermek   iskola   jogalkotás   kormány   oktatás   támogatás  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások