Jól halad a nyugdíjrendszer átalakítása

2011-06-24 10:00

Vissza a hírekhez

A magánnyugdíjpénztárak határidőre átadták a volt tagok vagyonát a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak, hamarosan elkezdik kifizetni a reálhozamokat is - tájékoztatott Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott csütörtöki sajtótájékoztatóján.


A volt magánnyugdíjpénztári tagok egyenlegük infláció feletti hozamát legkésőbb augusztus 31-ig kaphatják meg a pénztáraktól, körübelül két hét múlva elindulhatnak a kifizetések - mondta a miniszterelnöki megbízott.

Minden adat a pénztárszolgáltatók rendelkezésére áll, ezek alapján ki tudják számolni volt tagjaik reálhozamát. A pénzt küldhetik postán, utalhatják bankszámlára vagy önkéntes pénztári számlára is. Aki nem nyilatkozott a kifizetés módjáról, annak automatikusan lakcímére postázzák az összeget, de akkor sem veszik el a pénz, ha így sem érhető el a tag, ez esetben egyéni állami társadalombiztosítási számláján írják jóvá - ismertette a részleteket Selmeczi Gabriella.

Megjegyezte, amennyiben az ügyfél vitatja reálhozama mértékét, akkor a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez forduhat panasszal. A volt tag akkor sem jár rosszul, ha a fordulónapon számlájának egyenlege negatív, veszteségét a társadalombiztosításnál vezetett egyéni számláján jóváírjuk - fűzte hozzá a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott.

Június 12-i határidővel a pénztárak átadták a volt magánnyugdíjpénztári tagok vagyonát az Alapnak, az Államadósság Kezelő Központ munkatársai dolgoznak a beérkezett adatok, információk feldolgozásán, ellenőrzésén, e munka után lehet pontosan megmondani a vagyon nagyságát és összetételét. A pénztárak adatai szerint 2950 milliárd forintnyi vagyont adtak át, ebből 1345 milliárd forint állampapír, 1605 milliárd forint pedig befektetési jegy, részvény, illetve készpénz - tájékoztatott.

2012 január elsejétől bevezetjük az egyéni társadalombiztosítási számlát is, itt az állampolgárok nyomon tudják majd követni munkátatójuk nyugdíjjárulék befizetéseit, az adatokat visszamenőleg is feltöltik - fogalmazott Selmeczi Gabriella.

Forrás: kormany.huCímkék
kormány   magánnyugdíj   magánnyugdíjpénztár   nyugdíj   pénz   társadalom  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások