Július 1. - Köz- és kormánytisztviselők napja

2011-07-01 10:00

Vissza a hírekhez

A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete 1996-ban kezdeményezte, hogy a köztisztviselői törvény 1992. július 1-jei életbelépésének emlékére Magyarországon július 1-je legyen a köztisztviselők napja. 2011-től ez már a kormánytisztviselők napja is.


A köztisztviselők számára munkaszüneti napot 1997-ben tartottak először. Július 1-je 2001 óta munkaszüneti nap a köztisztviselők számára, ezért a hivatalok - a minisztériumok, közigazgatási hivatalok, megyei önkormányzati hivatalok, polgármesteri hivatalok, okmányirodák, az APEH, az OEP, valamint más, köztisztviselőket foglalkoztató intézmények - csak ügyeletet tartottak.

A köztisztviselő jellegzetessége az is, hogy állami közhatalmat gyakorol, szemben a közalkalmazottal, aki ezzel nem bír. A közigazgatási eljárást köztisztviselőknek kell lefolytatniuk. A magyar közigazgatásban a köztisztviselők speciális jogviszony, a közszolgálati jogviszony alapján végzik. A köztisztviselő megtestesíti az állam semlegességét: párttisztséget nem viselhet, vallási és politikai meggyőződése nem vezérelheti az általa folytatott eljárásban. A köztisztviselő és a közalkalmazott, valamint az úgynevezett egyéb közszolgálati rétegek (bírák, ügyészek, igazságügyi dolgozók, fegyveresek stb.) jogviszonyaival a közszolgálati jog tudománya foglalkozik.

A kormánytisztviselők jogviszonya ehhet hasonlatos, azonban - mint neve is tükrözi - az előbb említett semlegességet az utca embere már megkérdőjelezheti, bár az is tény, hogy az ilyen jogviszonyba "került" tisztviselők nem válogathattak a jogviszonyok között, vagy azok jellegében.

A köztisztviselők munkaszüneti napjára esik a Semmelweis-nap is, amely az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi dolgozókra és egészségügyben dolgozókra kiterjedően szintén munkaszüneti napnak minősül.

Július elseje az idei évtől már nem csak a köztisztviselők és az egészségügyben dolgozók napja, ugyanis az Országgyűlés elfogadta a kormánytisztviselők jogállásáról 2010. évi LVIII. törvény módosítását, mely hatályba is lépett. A törvény 63/A. §-a a következővel egészült ki: 

„63/A. § A Kormánytisztviselők Napja július 1-je, amely az e törvény hatálya alá tartozó szerveknél – a munkaviszonyban állókra is kiterjedően – munkaszüneti nap. Az ügyfélszolgálati feladatok ellátásával összefüggő munkakört betöltők esetében a Kormánytisztviselők Napja nem minősül munkaszüneti napnak.”

Az elismerés szép dolog, de Orwell szavai visszacsengenek: tényleg mindenki egyenlő, vagy van aki "kormánytisztviselőbb", mint más kormánytisztviselő? A törvény szerint tehát, a talán legkeményebb munkát végző ügyfélszolgálatosok mégsem érdemlik meg a pihenőnapot (?)

      Címkék
hivatal   kormánytisztviselő   közszolga   köztisztviselő   törvény   ügyintézés   ügyintéző   ünnep  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások