Kártérítés a gazdáknak a GMO-val szennyezett vetőmagok miatt

2011-08-05 10:00

Vissza a hírekhez

A Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére a kormány döntött arról, hogy a genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett vetőmagok miatt károsult magyar gazdák hektáronként 360 ezer forint kártérítést kaphatnak az államtól.


A kabinet 4 milliárd forintot különített el a kárrendezésre, ebből kaphatják meg a gazdák a 360 ezer forint "fix hektáronkénti kárfedező juttatást." Ezt az összeget a kormány az elmúlt évek termésátlagából és a termények átlagárából számította ki. A gazdák szeptember 30-ig nyújthatják be kártérítési igényeiket, amelyek novemberi elbírálása után a termelők decemberben jutnak az összegekhez. A kormány egy tárcaközi munkacsoport létrehozásáról is döntött, amely a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetésével az igazságügyi, a külügyi, a nemzetgazdasági és a nemzeti erőforrás tárcák részvételével javaslatokat tesz további kormányzati lépésekre Magyarország teljes GMO mentességének megőrzése érdekében.

Magyarország számára nemzetstratégiai érdek, hogy hazánk GMO mentessége megmaradjon és ez szerepel az új Alaptörvényben is. Ezt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter többször hangsúlyozta itthon és külföldön egyaránt. Semmi olyan tény vagy indok nem merült fel, amely miatt a tárca és a magyar kormány változtatna ezen az állásponton.

A mezőgazdasági piacokat jellemző éles verseny és a mind szigorúbb minőségi előírások mellett Magyarország azért képes a világ ötödik legnagyobb vetőmag exportőreként jelen lenni a világpiacon, mert megköveteli a jó minőségű, igazolt eredetű, génmódosítástól mentes vetőmagok előállítását. Ez az ország számára kiemelkedő gazdasági előnyt jelent, és a kormány a hatályos jogszabályok betartásával és betartatásával mindent megtesz az ország GMO mentes mezőgazdaságának fenntartása érdekében.

Az ország, minden gazda és mezőgazdaságból élő termelő alapvető érdeke, hogy a magyar mezőgazdaság jó hírét megőrizzük. Közvélemény-kutatási adatok is bizonyítják, hogy az európai fogyasztók, ha tehetik, kerülik a GMO termesztésből származó termékeket és ezért a magyar kukoricáért magasabb árat is hajlandóak fizetni, de csak addig, amíg az garantáltan GMO-mentes.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2011.április 27-én a vetőmagoknál fokozott GMO ellenőrzést rendelt el. Július végéig a Mezőgazdasági Szakigazgatási hivatal (MgSzH) Növénytermesztési és Kertészeti igazgatósága 535 vizsgálatot végzett és a szakemberek 4 szója illetve 10 kukorica tételben találtak GMO szennyeződést.

Azokon a területeken, ahol GMO szennyezett vetőmagokat vetettek, az MgSzH a jogszabályoknak megfelelően minden esetben a növények megsemmisítését rendelte el, mert az állomány további GMO szennyeződések forrása lehet.

A vizsgálatokat hazánkban ugyanazokkal a módszerekkel végzik, mint Európa más országaiban. Az MgSzH laboratóriumaiban végzett hivatalos vizsgálatok egyértelműen kimutatták a GMO jelenlétét az adott kukorica és szója tételekben és ezt különböző módszerekkel illetve többszöri vizsgálattal igazolták. A hatóság eredményei a hazai jogszabályoknak megfelelően megkérdőjelezhetetlenek és hitelesek.

A kormány, a szaktárca és a hatóságok a továbbiakban is határozottan fellépnek a GMO-val szennyezett vetőmagok magyarországi jelenléte ellen.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, kormany.huCímkék
gazda   GMO   juttatás   kormány   mezőgazdaság   minisztérium   vidék  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások