Képzéssel a fenntarthatóbb családgazdálkodásért

2010-03-07 13:00

Vissza a hírekhez

Ünnepélyes oklevélátadó keretében ért véget a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulás Humán Szolgáltató Központjában a „Pénzügyi Öngondoskodás” képzéssorozat. A tananyagban foglalt alapvető gazdasági, pénzügyi, háztartásgazdálkodási és adósságkezelési ismereteket a képzésen részt vett 15 főnyi szakembergárda a gyakorlatban fogja használni, a saját klienskörében, például a hozzájuk forduló családok problémás gazdálkodásának korrekciója során.


A képzés alapjául szolgáló ismeretanyag gerincét a Családi Kasszasikerek Program (www.csaladikassza.hu) keretében közösen fejlesztette több intézmény, köztük a Budapesti Corvinus Egyetem, valamint családsegítő módszertani szakemberek. A képzés célja, hogy módszereket, eszközöket, sőt sokkal inkább helyes szemléletet adjon a résztvevők és majdan az általuk gondozott családok kezébe: hogyan bánjunk a pénzünkkel, hogy hosszú távon is fenntartható, sőt prosperáló családi költségvetést tudhassunk magunkénak.

A képzés tananyagának jelentős része minden érdeklődő számára ingyenesen elérhető a www.csaladikassza.hu oldalon.

Majoros Márta tréner: „A képzési programunk elméleti és gyakorlati fázisokból áll. Induláskor felvettük a kistérség adósság probléma-kataszterét, mely egy későbbi szociális térkép alapja lehet. A pénzügyi kultúra fejlesztését célzó programban az ismeretek átadásán túl két fontos kérdésre és a közöttük lévő összefüggésekre koncentráltunk: mi az egyén és a pénzügyi vagy egyéb szolgáltatók felelőssége a kölcsönös interakció során, és mi a szerepe ezeknek a pénzügyi öngondoskodásban.”

Mohácsi Andrea, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulás Humán Szolgáltató Központjának vezetője: „2010-ben a szegénység és a társadalmi kirekesztettség Európa-szerte fokozottan előtérbe kerül. A szociális szakmában dolgozók egyre súlyosabb esetekkel találkoznak, amelyekre már nehezebb felkészülni. Sokan elhagyják a pályát, mert úgy érzik, nincsenek eszközeik. Azonban akik maradnak, azoknak nagy érték ez a képzés. Minden ilyen tanfolyam segít a problémák felismerésében, és a rájuk való felkészülésben. Együtt gondolkodunk, megosztjuk tapasztalatainkat, és erőt adunk egymásnak. A válság minket is érint, nagyon időszerű ez a kezdeményezés. Hálásak vagyunk, hogy a segítség ilyen jókor érkezik.”

Adler László, a programot többek között támogató Provident Pénzügyi Zrt. divizionális vezetője elmondta: „Örülünk, hogy a felelős gazdálkodáshoz és hitelfelvételhez szükséges tudás megjelenik a tananyagban, és annak is, hogy a tananyagot számos partner közösen fejlesztette, így a helyi oktatók Szolnokon is sokszínű, ellenőrzött, szakszerű eszközökkel dolgozhattak.”

A Családi Kasszasikerek Program magyar családok, háztartások alapvető pénzügyi ismereteit, öngondoskodó képességét bővíti. E cél érdekében ingyenes oktatási anyagokat fejlesztenek, melyeket a témakörrel foglalkozó civil szervezetek, helyi közösségek, szakértők, illetve közvetlenül családok, magánszemélyek használnak fel oktatási, művelődési céllal. A Program keretében nem csak tananyaggal, hanem bizonyos esetekben eszközökkel is támogatják a helyi oktatási projekteket.

A különféle célcsoportokra szabott „tananyagot” helyi civil szervezetek, családsegítő központok, szakmai hálózatok juttatják el a családokhoz, magánszemélyekhez. Ez a jelenleg futó vagy már befejezett 27 projekt esetében rendszeres (2-4 hetente történő) klubfoglalkozások keretében történik. A tananyag főbb témakörei többek között az öngondoskodás alappillérei (pl. társadalom- és egészségbiztosítás, nyugdíj, stb.), a háztartás bevételforrásai, kiadásai és költségvetési egyensúlya, ésszerű vásárlás, felelős hitelfelvétel, megtakarítások és befektetések, információbiztonság, gyermekeink pénzügyi nevelése.

A program olyan új, speciálisan a magyar társadalmi feltételekhez fejlesztett oktatási eszközrendszert (tehát nem csak tananyagot, de kapcsolati hálót, műhelyeket, kutatásokat, stb.) hozott létre, amelyek – első sorban iskolarendszeren kívül, de nem kizárva az elkészült anyagok iskolai felhasználását – széles társadalmi rétegek számára elérhetővé teszik az alapvető gazdasági ismereteket, viszonylag függetlenül az egyén szociológiai jellemzőitől (kor, gazdasági és kulturális háttér, stb.).


Címkék
család   családgondozás   képzés   program   szociális  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások