Keserű szájíz: tényleg más a kóla Kelet Európában, mint Nyugaton?

2011-10-11 10:00

Vissza a hírekhez

A csomagolás ugyanolyan, az íz és a minőség mégis más. Kelet európai fogyasztók egyre gyakrabban panaszkodnak erre különböző termékek esetén. A kérdéssel a Parlament illetékes szakbizottsága is foglalkozott a múlt héten.


A Szlovák Fogyasztók Szövetsége idén áprilisban Kelet Európában (köztük Magyarországon), illetve Németországban és Ausztriában forgalmazott termékeket hasonlított össze.

A vizsgált termékek között szerepelt a Coca Cola, a Nescafé és Milka csokoládé. A tesztekből kiderült, hogy csak a Milka csokoládéja tartalmazta mindenütt ugyanazokat az összetevőket.

A miértekre az Európai Bizottságtól várt választ Elena Oana Antonescu néppárti, román képviselő.

A Bizottság részéről a Parlament környezetvédelmi szakbizottságának múlt heti ülésén Jérôme Lepeintre kifejtette, hogy a gyártók azért változtatják meg a termékek összetételét, hogy jobban illeszkedjenek a fogyasztók preferenciáihoz és a helyi sajátosságokhoz.

Az EU nem írhat elő egységes receptet

A gyártók elismerik, hogy olykor olcsóbb összetevőket használnak a keleti piacokra szánt termékekbe, de hangsúlyozzák, hogy mindez nem befolyásolja az adott termék ízét és minőségét.

Az Európai Bizottság szerint az EU nem írhatja elő az egységes receptek alkalmazását, de a fogyasztókat minding pontosan tájékoztatni kell az összetevőkről.

Antonescu szerint a fogyasztók igenis tudatában vannak a minőségi különbségeknek, és nem lenne szabad minőségi alapon fogyasztói kategóriákat létrehozni.

„Miért van az EU, ha nem tudja megvédeni a fogyasztók érdekeit?” - igen gyarkan megkapom ezt a kérdést választóimtól, mondta Pavel Poc szocialista, cseh képviselő.

A csomagolás ugyanaz, a termék nem

Áder János néppárti képviselő szerint miközben a gyártók elismerik, hogy olcsóbb összetevőket használnak a kelet európai piacokra szánt termékekben, a fogyasztókban sokszor ez nem tudatosul, mert a termék megjelenése és promóciója mindenhol ugyanolyan.

Antonescu szerint sajnálatos, hogy nincs a diszkriminatív magatartást szankcionáló jogszabály, az Európai Bizottságnak pedig haladéktalanul további felméréseket és tanulmányokat kell végeznie a témában.

Forrás: Európai ParlamentCímkék
étkezés   eu   európai parlament   kereskedelem  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások