Közép- és kelet-európai adatvédelmi biztosok együttműködése az adatvédelmi jog reformjára

2010-05-22 15:07

Vissza a hírekhez

Közös fellépésben állapodtak meg a közép- és kelet-európai adatvédelmi biztosok az Európai Unió adatvédelmi irányelvének felülvizsgálata érdekében. Jóri András egyes túlbürokratizált rendelkezések enyhítését vagy törlését kezdeményezi, ugyanakkor a rugalmasabb szabályokhoz hatékonyabb végrehajtást és súlyosabb szankciókat javasol.


E héten tartották a lengyelországi Sopotban a közép- és kelet-európai adatvédelmi biztosok 12. találkozóját.

„Az idei konferencia legfontosabb eredménye az volt, hogy közös fellépésben állapodtunk meg az Európai Unió adatvédelmi irányelvének felülvizsgálata kapcsán. A régió korábban nem jelent meg hangsúlyosan az EU együttműködési fórumain, ezért láttuk célszerűnek a közép- és kelet-európai országok együttműködésének mélyítését. Együtt erősebbek vagyunk, ezzel számolni kell Európában is. Idén az Unió adatvédelmi munkacsoportjának alelnökévé választották meg lengyel kollegámat, Michal Serzyckit; a vele ápolt jó kapcsolat miatt szempontjaink sokkal hatékonyabban jelennek meg a közös döntéshozatalban” – nyilatkozta Jóri András adatvédelmi biztos.

Az Európai Bizottság ez évben végzi el az Unió adatvédelmi jogának keretét meghatározó adatvédelmi irányelv felülvizsgálatát: Jóri András szerint a módosítás az információs társadalom követelményeihez igazítja majd az európai adatvédelmi jogot, rugalmasabbá teszi annak rendelkezéseit (pl. a külföldre irányuló adattovábbítással kapcsolatban). A magyar biztos szeretné elérni egyes túlbürokratizált rendelkezések (pl. az ún. adatvédelmi nyilvántartás szabályozásának) enyhítését vagy törlését is; a rugalmasabb szabályokhoz azonban hatékonyabb végrehajtást és súlyosabb szankciókat rendelne, amelyek kereteit szintén az EU-irányelvben tartja rögzítendőnek. „Ezeket a javaslatokat először a többi közép- és kelet-európai állammal egyeztetjük egy munkacsoport keretében, így közös javaslatként kerülnek majd az Unió megfelelő fórumaira” – mondta dr. Jóri András.

A lengyelországi konferencián a régió adatvédelmi biztosai két új állandó résztvevő, az albán adatvédelmi biztos és a Moldovai Köztársaság képviselője felvételéről is döntöttek. 2011-ben a közép- és kelet-európai adatvédelmi biztosok konferenciáját Budapesten rendezik meg.

Forrás: OmbudsmanCímkék
adatvédelem   adatvédelmi biztos   közlemény   külföld   ombudsman  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások