Középpontban a válságkezelés

2010-02-04 17:21

Vissza a hírekhez

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium a krízishelyzetbe került személyek támogatásának meghosszabbítását követően ismét közleményben adott tájékoztatást a krízis-alap alakulásáról és az eddig odaítélt segélyösszegekről.

Az SzMM tájékoztatása alapján, a krízisalap előirányzatán rendelkezésre álló forrás 2010. január 8-ára elérte a 4.221,- millió forintot. A pozitívan elbírált kérelmek 97 százalékában az ellátás kiutalása már meg is megtörtént. Ezen támogatásokra országosan felhasznált összeg 3.535,- millió forint, a folyósított ellátás összege átlagosan 40.166,- forint. A jelenleg hatályos szabályok szerint erre a kríziskezelő támogatásra 2010. április 30-ig lehet a kérelmeket benyújtani továbbra is a települési jegyzőnél. A minisztérium nemcsak a kifizetéseket követi nyomon, de továbbra is várja az alapba történő befizetőket. Ennek érdekében a Magyar Államkincstár 10032000-00285575-50000067 számmal megnyitotta azt a számlát, amelyre magányszemélyek, gazdasági szervezetek anyagi helyzetük függvényében, 2010. április 15-ig önkéntesen tehetnek felajánlást, növelve a támogatás pénzeszközeit.

Az energiaszolgáltatók (villamosenergia, gázszolgáltatás) felé fizetési hátralékkal rendelkező személyek részére továbbra is biztosított az úgynevezett védendő fogyasztói státusz, illetve az ehhez kapcsolódó jelzőrendszer. Ez a védelem a szociálisan rászoruló és fogyatékossággal élő fogyasztók számára nyújt biztonságot különösen ezekben a hideg hónapokban. A rendszer lényege, hogy nem fizetés vagy fizetési késedelem esetén ezek a fogyasztók csak akkor kapcsolhatóak ki az energiaellátásból, ha a szolgáltató által felajánlott előre fizetős „kártyás” mérőórát nem fogadják el, vagy annak felszerelését meghiúsítják. Fontos tudni, hogy ha a fogyasztó a tartozását továbbra sem fizette meg, a szolgáltató a tartozás fennállásáról értesíti az illetékes települési önkormányzat jegyzőjét, aki intézkedik. Lényeges azonban megjegyezni, hogy a jogosultság nem alanyi jogon jár, hanem azt a fogyasztónak kell kérnie a szolgáltatónál, miután a védendő fogyasztóra vonatkozó jogosultságát igazoltatta az ellátást megállapító szervnél.Címkék
energia   fogyasztó   kérelem   kormány   krízis   szociális   támogatás   ügyintézés   válság  

Hozzászólások:
Balogh Béláné 2011-03-30 13:49
legyenek szívesek meg írni hogy hol és kinél kell ezt igényelni,mert sajnos az önkormányzat nem tud semmiről.sajnos,és egyben érdekes!fontos! legyenek szívesek válaszolni,mert hamarosan villany nélkül marad a testvérem 3gyerekkel.


Hozzászólások

További hozzászólások