Közérdekű kereset a "PPO-ügyben"

2010-04-28 14:14

Vissza a hírekhez

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a www.ppo.hu jelenlegi és korábbi üzemeltetője, a Centillion Consulting and IT Technology AG és az Investech Informatikai és Kommunikációs Kft. alperesek ellen közérdekű keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz.


A PPO weboldala elektronikus (online) kereskedelmi szolgáltatást nyújt a regisztrált felhasználóknak. A honlap szerződéses viszonyban áll más vállalkozásokkal, amelyek termékeit vagy szolgáltatásait a felhasználók (elsősorban) internetes bankkártyás fizetés útján egyenlíthetik ki a www.ppo.hu oldalon. Így például lehetőség van autópályamatrica vásárlásra vagy mobiltelefon-egyenleg feltöltésre a honlapon regisztrált felhasználók számára. A vásárlás — a megvásárolni kívánt termék kiválasztása után — az OTP Bank ún. fizetési oldalán történik, ahol a felhasználó megadja bankkártya adatait és a megfelelő összeget levonják bankszámlájáról.

2010 januárjától az NFH-hoz a PPO-val kapcsolatban több száz megkeresés érkezett, amelyben a panaszosok azt kifogásolták, hogy a PPO oldalt üzemeltető cég 2010 januárjában a regisztrált tagok előzetes értesítése vagy hozzájárulása nélkül levont 2490 forintot éves regisztrációs díj címén.

Tekintettel arra, hogy az NFH álláspontja szerint jogsértés történt, valamint a fent nevezett vállalkozások tevékenysége a fogyasztók széles körét érintette, a hatóság a közérdekű kereset benyújtása alapján bírósági eljárás megindítását tartotta szükségesnek a fogyasztók védelme érdekében.

A keresetlevélben az NFH annak megállapítását kéri, hogy a vállalkozás jogalap nélkül vont le 2010. január 11-én az érintett felhasználóktól 2490 forintot éves regisztrációs díj címén.

Az NFH kérte továbbá, hogy a bíróság kötelezze a vállalkozást a fogyasztók védelme érdekében az okozott hátrány kiküszöbölésére, akként, hogy kötelezi a vállalkozást az előfizetői részére jogszerűtlenül felszámított és ún. recurring útján levont éves regisztrációs díj — ilyen irányú fogyasztói kérelem hiányában is, automatikusan — visszamenőleges visszatérítésére.

Forrás: NFHCímkék
díj   elektronikus   fogyasztó   honlap   NFH   vizsgálat  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások