Közmunkások ezrei dolgoznak a vízügyi ágazatban országszerte

2011-05-25 10:00

Vissza a hírekhez

Több mint 9 ezer ember bevonásával zajlik a közmunkaprogram a vízügyi ágazatban. A 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság összesen 5564, míg a 63 vízitársulat 3602 fő foglalkoztatását vállalta ebben az évben. Ennek köszönhetően már a tavaszi belvízkárokat is sikerült mérsékelni. A program lefedi az ország egész területét, a munkák ezer helyszínen zajlanak. Az egységes közfoglalkoztatás külön koncentrál a munkanélküliség által leginkább sújtott megyékre. Célja, hogy az érintettek tartósan visszakerülhessenek a munka világába, ezt szakképzéssel is segítik a jövőben.


A vízügyi ágazatban foglalkoztatott közmunkások többségét, 40-45 százalékát az ország keleti régióiban és a Tisza-völgyben alkalmazzák. Minden negyedik közmunkás Borsodban és Szabolcs megyében jut lehetőséghez, ahol országos szinten a legnagyobb gondot okozza a munkanélküliség. A miskolci székhelyű Észak-magyarországi vízügyi igazgatóság 700, míg a nyíregyházi központú Felső-Tisza-vidéki vízügyi igazgatóság 1220 főt foglalkoztat. A vízitársulatok közül a tiszaadonyi és a nagyatádi központú egyaránt 300-300 főt alkalmaz.

A vízügyi ágazatban zajló közmunkaprogram elsősorban azokra a területekre koncentrál, amelyeket pénzhiány miatt az elmúlt években nem tartottak karban kellőképpen. A programban dolgozók szerepet kapnak például az árvízvédelmi, folyó- és tószabályozási, valamint vízrendezési munkákban. A leggyakoribb feladat eddig a növényzet rendbetétele: bozótirtás, nádvágás, hínárkiszedés volt. A nyári időszakban emellett az iszapolás és a karbantartás (tereprendezés, betonozás, festés) kap hangsúlyos szerepet, a közmunkások aktívan részt vesznek a parlagfűirtásban, a kaszálásban is.

Az ágazatban zajló közfoglalkoztatás szorosan illeszkedik a Nemzeti Együttműködés Programjában kiemelt területekhez: a termőföld, a víz, az élelem és az energia ügyéhez. A program a Széll Kálmán terv keretében tovább bővül, ennek végrehajtása már megkezdődött. A tartós munkahelyteremtés érdekében már zajlik a szakmai továbbképzés hátterének kiépítése is, a vízügyi ágazaton belül a közeljövőben további 10-20 ezer ember foglalkoztatását tervezik.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, kormany.huCímkék
közfoglalkoztatás   közlemény   közmunka   minisztérium   munka   társadalom   víz  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások