Közös válaszok az árvíz elleni védekezésnél az EU-ban

2011-01-26 10:03

Vissza a hírekhez

Az árvízi védekezésről, Magyarország természeti adottságairól és vízkészlet-gazdálkodásáról tartott előadást az Európai Unió tagállamainak polgári védelmi főigazgatói előtt Illés Zoltán.


A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára kiemelte, hogy hazánk a külföldi vízgyűjtőknek kiszolgáltatott ország. Elemezte az árvízhelyzet összetettségét, illetve a belvíz mellett az aszály okozta problémákat és szólt a klímaváltozás hatásairól is az uniós elnökség integrált árvízkezelésről szóló tanácskozásán tartott előadásában. Jól szervezett vízgazdálkodás és árvízkezelés kialakítása a cél a következő években – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

Illés Zoltán kifejtette, hogy 1990 előtt 10-20 ezren dolgoztak a vízügyi hatóság égisze alatt Magyarországon, ma mindössze négyezren. Ezt a létszámot szeretnék megemelni. A katasztrófavédelem maximális felkészültsége a cél nemzeti és uniós szinten is – jelentette ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. Bakondi György hozzátette: a magyar elnökség elkötelezett a hatékonyság növelése mellett.

A főigazgató beszélt arról is, hogy a világ számos táján jelenleg is küzdenek az árvízzel, az elmúlt évek tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy egyre magasabb a vízállás, egyre több a veszélyhelyzet és egyre nagyobbak a károk. Bakondi György a helyzet kezelésére együttes fellépést szorgalmazott uniós szinten.

A tanácskozás célja, hogy a résztvevők közösen adjanak tanácsokat az Európai Uniónak a hatékony védekezéshez, a megelőzéshez és a helyreállításhoz.

Forrás: kormany.hu
 Címkék
árvíz   eu   katasztrófa   katasztrófavédelem   minisztérium   társadalom   védelem  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások