Közszolga=Rabszolga?

2010-02-04 09:00

Vissza a hírekhez

A hétköznapi beszélgetések során sokszor felmerül, hogy a közszolgálati jogviszonyban állók milyen jó fizetést kapnak. Vegyük szemügyre néhány perc erejéig a „másik oldal” álláspontját is a 2010-es változások tükrében.

A közszolgák illetményalapja évek óta nem változott, a bérek tulajdonképpen mintegy két éves szinten befagyasztásra kerültek. Az örök vita forrását képező 13. havi illetmény mára már teljesen megszűnt – előzőleg beépítésre került a havi fizetésbe, idén pedig végleg búcsút inthettek neki a dolgozók – ami tényleges bércsökkentést eredményezett. Ennek korrekciójára kísérletek már születtek. A napokban kézhez vett fizetési jegyzéken már megtalálhatták a 2010. évi 98.000,- forint összegű kereset-kiegészítés első részletét mindazok, akiknek bruttó illetménye nem haladta meg a 340.000,- forintot. A kereset-kiegészítés második fele a márciusi bérrel kerül kifizetésre.

Jó elképzelésnek tűnhetett a közszférában szélesebb körben bevezetett cafetéria rendszer, melyet béren kívüli juttatásként kaphatnak a közszolgák, s melynek felhasználása kötött – választás alapján meleg- és hideg étkezési utalvány, üdülési csekk, iskolakezdési támogatás, stb, valamint ingyenes internethasználat. A konstrukció elméletben megfelelőnek tűnhet, ám a gyakorlatban már a kezdetekben felvet több problémát is. A rendszer némi Budapest-központúságot mutat, ugyanis – bár a természetbeni juttatásként adott utalványok széles körben választhatók – az elfogadó helyek köre korántsem tökéletes és egyenletes az országban. A meleg-étkezési utalványok felhasználásának köre rendkívül szűk, mely felhasználásának törvényességét az APEH is árgus szemekkel figyeli. Ugyanígy korlátozott például az üdülési csekk, vagy a kulturális utalványok felhasználási területe is. Egy kisebb település büszke utalványtulajdonosai mit sem érnek a természetben rendelkezésre álló pénzükkel, ha azt senki nem fogadja el. Így bizony az a kellemetlen helyzet áll elő, hogy amíg az illetmények nem emelkednek, sőt reálértéken csökkennek, és egyesek a minimálbér szintjén keresnek, és bérüket szűkösen kénytelenek beosztani mindennapi kiadásaikhoz mérten, addig egyre többükkel találkozhatunk puccos utalványelfogadó-éttermekben, vagy „kényszer-üdülésük” ideje alatt.Címkék
Apeh   bér   cafetéria   fizetés   hivatal   közszolga   köztisztviselő   munka  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások