Lassítanak az autók három dél-baranyai településen

2010-07-17 10:10

Vissza a hírekhez

A múlt év végén három dél-baranyai településen, Villányban, Túronyban és Szalántán 117 millió forintot költöttek el uniós forrásból középszigetek és gyalogátkelők létesítésére, buszöblök átépítésére. A projekteket felügyelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fejlesztések során a gyalogosok, kerékpárosok biztonságát és az akadálymentesítést tekinti a legfontosabb szempontnak.


„A gépjárművek sebességét korlátozó forgalomcsillapító megoldások létesítése, a zebrák helyének kiválasztása nem mindig könnyű, és nem is mindig hálás feladat – jellemezte a helyzetet Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút szóvivője. – Mindenki azt szeretné, ha a zebra a lehető legközelebb lenne, a busz meg minél távolabb pöfékelne az ő portájától.”

„A Közút célja, hogy a forgalmat szabályozó megoldások a lehető legjobban megfeleljenek a helyi feltételeknek és igényeknek, ugyanakkor az érvényes műszaki szabványokat is kielégítsék, ráadásul tetszetősek is legyenek – mondta a közutas szakember. – A projektek elsődleges célja a közlekedés biztonságának növelése, a balesetek számának csökkentése. Munkatársaink arra törekszenek, hogy a közintézmények, azon belül is elsősorban az iskolák környékét védjék fokozottan.”

„További fontos szempont hogy ezek a csomópontok akadálymentesítéssel épülnek meg, így a mozgásukban korlátozottak, szervi betegségben szenvedők is kényelmesen, biztonságosan használhatják a járdákat, buszöblöket. A tervezők a kisgyermekes családokra is gondolnak: fontos, hogy az érintett területeket babakocsival is egyszerűen lehessen megközelíteni” – részletezte a tervezési és kivitelezési szempontokat Pécsi Norbert Sándor.

A közelmúltban Villányban, Túronyban és Szalántán átadott létesítmények esetében az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó bő 117 millió forint tette lehetővé, hogy korszerű és esztétikus, műkő borítással ellátott forgalomcsillapító középszigetek épülhessenek a települések határán és a zebrák közelében. A néhány hónapja átadott létesítményekről a Magyar Közúthoz érkező visszajelzések zöme pozitív.

Szarkándi Lajos, Túrony polgármestere alapvetően helyesli a középszigetek alkalmazását a forgalom csillapítására. Dunai Zoltán, Szalánta polgármestere pedig elmondta: A településen a buszmegállóban korábban nem fértek el a csuklós buszok, ezért a közlekedés biztonsága szempontjából nagy előrelépés a meghosszabbított, szabványos buszöböl. A középszigetek csillapító hatását is érezni: a korábban létesített lámpás átkelővel együtt immár három ponton „fogják vissza” az autósokat, akik a két kilométer hosszú faluban hajlamosak a megengedett sebesség túllépésére.

A közbeszerzéssel kiválasztott kivitelező e három projekt esetében a Swietelsky Magyarország Kft. volt. A beavatkozások során Villány városában (az 5701-es út átkelési szakaszán) középsziget és több gyalogos átkelőhely, Túronyban és Szalántán pedig két-két középsziget épült. (A két szomszédos település az 58-as főúton helyezkedik el.) Szalántán átépítettek egy buszmegállót is. A középszigeteknél mindenhol a szükséges mértékben szélesítették az utat. Gondoskodni kellett a csapadékvíz megfelelő elvezetéséről, továbbá a csatlakozó szegélyek, járdák, behajtók korrekciójáról is. A közvilágítást több helyen át kellett alakítani, hogy az új műtárgyak éjjel is megfelelő megvilágítást kapjanak.

A beruházásokat a Dél-Dunántúli Operatív Program (DDOP) keretében végezték el az Új Magyarország Fejlesztési Terv területfejlesztési prioritásának megfelelően.

Forrás: freepress.huCímkék
eu   fejlesztés   közbeszerzés   közlekedés   közlemény   pályázat   támogatás  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások