Magyarország az élre tör az új adórendszerrel (?)

2010-11-18 08:30

Vissza a hírekhez

Nemzetgazdasági Minisztérium: "2011. január elsejétől megvalósul Magyarországon az egykulcsos személyi jövedelemadózás, az egykulcsos személyi jövedelemadó mértéke 16 százalék lesz. E változtatás a magyar adórendszer versenyképességének javítását célozza, egyben az ország új gazdasági rendszerének kialakítása érdekében tett fontos lépés. A személyi jövedelemadózás új rendszere azonban nem csak az egykulcsosságában lesz új: az arányos, egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer a gyermeket vállaló családok terheinek mérséklése érdekében a minden gyermekre kiterjedő kedvezmény bevezetésével a családi típusú adóztatást teremti meg, valamint jelentősen egyszerűsíti az adóztatást. Az Európai Unió legegyszerűbb adórendszere születésének vagyunk tanúi, e rendszer elfogadása újabb hungarikumot teremt. 


A Nemzetgazdasági Minisztérium által előkészített törvényjavaslat egyik alapköveként az átalakuló személyi jövedelemadózás rendszerében az arányosság és az egyszerűség jegyében minden jövedelemre egységesen egykulcsos, 16 százalékos mértékű lesz az adó

A törvényjavaslatban foglaltak elősegítik az élőmunka túladóztatásának, a terhelés aránytalanságának megszüntetését. Az új rendszer érdemi adócsökkentést jelent, az intézkedések előnyeit minden munkában álló élvezni fogja. 

2011-re az adóalap meghatározásának most élő szabályai még nem változnak. Ez azt jelenti, hogy a szuperbruttósítást el kell végezni: az adót az annak alapjául szolgáló jövedelem 27 százalékkal megnövelt összegéből kell kiszámolni. 

A rendszer további egyszerűsítése érdekében azonban a szuperbruttósítás fokozatosan meg fog szűnni, 2012-ben a kiegészítés a korábbinak már csak a fele (13,5%), 2013-tól pedig a szuperbruttósítás megszűnik.

Az Szja minden jövedelemnél csökken, az adócsökkentés nem csak a munkabérre vonatkozik: minden olyan jövedelem adója 16 százalékra változik, amely után személyi jövedelemadót kell fizetni. Ilyen többek között az ingatlanértékesítés, az osztalék, a kamat, ezeknél a legtöbb esetben 9%-os adócsökkenés és egyben komoly megtakarítás jelentkezik. 

Megmarad az adójóváírás lehetősége, az arányos adózás bevezetése során fokozott figyelemmel voltunk az alacsonyabb jövedelműek helyzetére: a minimálbér környékén keresők eddig nem fizettek jövedelemadót, de még az átlagbért keresők is kedvezményben részesültek, azaz adójóváírás biztosította számukra a viszonylag alacsony adószintet. Az új, egykulcsos adó azonban mindenkire vonatkozni fog, függetlenül a bér nagyságától. 

Hogy ez ne jelentsen váratlan terhelést senkinek, az adójóváírás (azaz a fizetendő adó csökkentésére alkalmazott módszer) továbbra is megmarad. Tervezett mértéke jövőre a bér 16 százaléka, de legfeljebb havonta 12 100 forint. A számok nyelvén: a teljes adójóváírást (12 100 forint 12 hónapon keresztül) 2 millió 750 ezer forint éves keresetig lehet igénybe venni, az ennél többet keresők csökkentett mértékben vehetik igénybe, és 3 millió 960 ezer forint éves kereset fölött nem jár. 

A csökkentést úgy kell elvégezni, hogy a tényleges éves jövedelemből le kell vonni a 2 millió 750 ezer forintot és az eredménynek venni kell a 12%-át. Ezt az összeget pedig kell levonni a maximálisan igénybe vehető adócsökkentő összegből, a 145 200 Ft-ból (12 100*12 hónap). 

Továbbra is csökkenthető lesz az adó néhány fontos kedvezménnyel és az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakba teljesített saját befizetések után is kérhetünk vissza adót, aminek mértéke 2010-ben a befizetés 20%-ára módosult. 

A családok segítése érdekében már az első gyermek vállalását is támogató személyi jövedelemadó rendszer kialakítását tervezzük, a támogatás igénybevétele ráadásul nem fog többé attól függeni, mennyi is a szülők keresete. 

Családi kedvezményt fogunk biztosítani a gyermekes családok számára, méghozzá egy és két gyermek esetén gyermekenként havi 62 500 forint, míg 3 gyermek vállalásától gyermekenként havi 206 250 forint adóalap-csökkentés lehetőségét. A kedvezmény igénybevétele két gyermekig havonta és gyermekenként 10 000 forint, a legalább három gyermeket nevelő szülőknél pedig 33000 forint adócsökkentést jelent. 

Ösztönzően hathat az ország népességi problémájának megoldására, hogy 2011-től egy 3 gyermekes családban havonta 487 206 Ft bruttó jövedelem után nem kell személyi jövedelemadót fizetni, és mert a családi kedvezmény megosztható lesz a házastársak/élettársak között, akár mindkét szülő mentesülhet az szja fizetése alól. 2010-ben még ezzel szemben egy családi adókedvezményre jogosult 3 gyermekes szülő az adott béréből maximum 55 580 Ft-nak megfelelő jövedelem után tudott ilyen kedvezményt igénybe venni. 

Adómentessé válik néhány jövedelemtípus: a nyugdíj, gyes, ösztöndíj-juttatások, lakáscélú munkáltatói támogatás ugyan eddig is adómentesek voltak, de ezeket hozzá kellett adni a munkabérhez, és az így megnövelt összegből kellett megfizetni az adót. Azaz megtörténhetett az, hogy valaki azért fizetett magasabb adókulccsal adót a bére után, vagy esett el az adójóváírás lehetőségétől, mert a kapott ösztöndíja a felső adósávba emelte a keresetét. Az egykulcsos adórendszerben ez a ma még élő szabály értelmét veszti, így január elsejétől el fogjuk törölni."

Az egykulcsos adórendszer előnyei a minisztérium szerint
  • A személyi jövedelemadóztatás bonyolult rendszere leegyszerűsödik, mert minden típusú jövedelem azonos terheléssel adózik;

  • Az alacsonyabb adókulcs többletteljesítményre is ösztönöz;

  • Az adóváltoztatások hatására nő a lakosság rendelkezésre álló jövedelme, melynek hatására nőni fog a fogyasztás és a megtakarítások szintje;

  • Egyszerűbbé és átláthatóbbá válik az adóbevallás, az ellenőrzés és az adóadminisztráció;

  • Mivel közvetlen pozitív hatással van a gazdasági versenyképességre, ezért a hazai és a külföldi befektetők számára is vonzó;

  • Az adócsökkentés ellenére az új rendszer még adóbevétel-növekedést is eredményezhet az államnak, mivel a jövedelmüket rejtegetők számának csökkenésével szélesedik az adózók köre;

  • A személyi jövedelemadó rendszerének átalakítása, az arányos egykulcsos adózás bevezetése révén nő a munkavállalók felhasználható jövedelme, csökken az élőmunka terhelése;

  • A közterhek csökkenésének hatása már 2012-től meg fog jelenni, ez számításaink szerint évente mintegy 40 ezer plusz munkahely létrejöttét segíti.

Forrás: Nemzetgazdasági MinisztériumCímkék
adó   adójóváírás   adómentesség   adósáv   bevallás   jogalkotás   minisztérium   szja   törvény  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások