Még csak a postás kopogtat

2010-02-09 09:10

Vissza a hírekhez

Az ajánlószelvény lényege, hogy az egyéni választókerületi jelölt legalább 750 ajánlást gyűjtsön össze, hiszen ez a feltétele, hogy a szavazólapon is viszontláthassuk április 11-én, illetve 25-én. Ajánlani természetesen nem kötelező, de élhet jogával. Egy választópolgár kizárólag egy jelöltet támogathat ajánlásával – többszörös ajánlásra elméletileg nincs is módja. Az ajánlószelvényre tollal fel kell írni a jelölt nevét, a jelölő szervezet nevét (vagy a „független jelölt” megnevezést). Az ajánló adatainál pontosan meg kell jelölni az ajánlást adó választópolgár családi és utónevét, lakóhelyét irányítószámmal, valamint a személyi azonosító számot. Nagyon fontos, hogy ne feledje ajánlását saját kezűleg aláírni!

Fontos szabály, melyet a választási törvény is deklarál:

Az ajánlásért az ajánlónak vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos.”


Amennyiben nem kapta meg ajánlószelvényét, vagy elvesztette azt, kérheti azt a helyi választási iroda vezetőjétől, azaz a település jegyzőjétől.

Az ajánlószelvényekkel való visszaélések megelőzése érdekében idén egy eddig nem látott biztonsági elem is helyet kapott a szelvényen, a jobb felső sarokban elhelyezett perforált Magyarország körvonal formájában.

Biztonsági elem az ajánlószelvényenCímkék
ajánlás   ajánlószelvény   kopogtató cédula   OVB   szavazás   választás   választópolgár  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások