Megjelentek a 2011. évi közfoglalkoztatás pályázati kiírásai

2010-12-29 08:39

Vissza a hírekhez

Több ízben írtunk arról, hogy 2011. január 1-től megszűnik a közcélú foglalkoztatás, a munkaügyi kirendeltségek által támogatott közhasznú munkavégzés és a hagyományos központi közmunkaprogram.


A közfoglalkoztatás a Munkaerő-piaci Alapból kerül finanszírozásra, a keret felhasználását új kormányrendelet fogja szabályozni. Az új rendszer a munkaügyi kirendeltségekkel való szoros együttműködést, folyamatos párbeszédet feltételez, hiszen a szociálisan hátrányos álláskeresőkről való gondoskodás közös felelősségen alapul. A közfoglalkoztatás csak a munkaügyi kirendeltség közvetítésével valósulhat meg. Az önkormányzatoknál a közcélú munkavégzés támogatása megszűnik.

Ugyan kormányrendelet még nincs, de a napokban már megjelentek az egyes közfoglalkoztatási formákhoz kiírt pályázatok és tájékoztatók, melyekről rövid tájékoztatást adunk itt is.


Rövid időtartamú közfoglalkoztatás támogatása


A pályázat célja, hogy minél több munkára képes és kész aktív korú, szociálisan rászoruló ember számára biztosítson munkalehetőséget.

A rövid időtartamú közfoglalkoztatás támogatására a pályázatot a helyi önkormányzat, illetve annak jogi személyiséggel rendelkező társulásai nyújthatják be. Jogszabályban előírt közfeladat ellátása esetén vagy a helyi önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás alapján a közfoglalkoztatással összefüggő foglalkoztatás történhet az önkormányzat által fenntartott intézménnyel, kisebbségi önkormányzattal, önkormányzati részesedéssel működő nonprofit gazdasági társasággal, vagy egyházi jogi személlyel, egyház által fenntartott intézménnyel, valamint civil szervezettel létesített munkaviszony alapján is.

A támogatás segítségével kizárólag a bérpótló juttatásra jogosultak foglalkoztathatók.

A bérpótló juttatásra jogosultak napi 4 órás munkaidőben, legalább 2 hónap, legfeljebb 4 hónap időtartamú foglalkoztatásához támogatásként a közfoglalkoztatottak munkabére és járulékai 95%-a igényelhető. Igényelhető továbbá a közvetlen költségek összege, mely támogatás munkavállalónként havonta nem haladhatja meg a munkabérhez és járulékaihoz nyújtott támogatás 5%-át.

A pályázatokat a kirendeltség a benyújtást követő 8 munkanapon belül bírálja el. Az elbírálás során előnyt élvez az ellátandó közfeladat jellege alapján a kommunális, egészségügyi, valamint szociális tevékenység keretében megvalósuló közfoglalkoztatás.


Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás támogatása


A támogatás célja, hogy a hátrányos helyzetű, elsősorban bérpótló támogatásra jogosult álláskeresők részére hosszabb időtartamú foglalkoztatási lehetőséget nyújtson a települési önkormányzatok közfeladatainak ellátásában való részvétel útján.

Pályázatot nyújthat be

  • helyi és kisebbségi önkormányzat, valamint azok jogi személyiséggel rendelkező társulása,
  • közfeladatot ellátó, önkormányzat által fenntartott intézmények,
  • önkormányzati részesedéssel működő, közfeladatot ellátó nonprofit gazdasági társaság, ha a közfeladat ellátására nem üzletszerű gazdasági tevékenység keretében kerül sor,
  • jogszabályban előírt közfeladat ellátása esetén, vagy a helyi önkormányzattal kötött megállapodás alapján az egyház, vagy az általa fenntartott intézmény, amennyiben a foglalkoztatás nem hitéleti tevékenység keretében történik,
  • jogszabályban előírt közfeladat ellátása esetén, vagy a helyi önkormányzattal kötött megállapodás alapján a civil szervezet.

A támogatás segítségével elsősorban a bérpótló juttatásra jogosultak foglalkoztatásához nyújtható támogatás. A foglalkoztatás csak a kirendeltség munkaközvetítésével jöhet létre. Abban az esetben, ha a benyújtott pályázatban megjelölt munkakörre a kirendeltség nem tud olyan megfelelő munkaerőt biztosítani, aki jogosult a bérpótló juttatásra, akkor más, álláskeresőként nyilvántartott személy foglalkoztatása is támogatható.

Az aktív korú munkaképes, a felhívásban megjelölt feltételeknek megfelelő álláskereső napi legalább 6 órás munkaidőben, legalább 2 hónap, legfeljebb 12 hónap időtartamú foglalkoztatásához a minimálbér, illetve garantált bérminimum és járulékaihoz 70-100% mértékű támogatás nyújtható, valamint a foglalkoztatással összefüggő közvetlen költségek is igényelhetőek a bér- és járuléktámogatás összegének legfeljebb 20%-ig.

A pályázatokat a kirendeltség a benyújtást követő 30 napon belül bírálja el. Az elbírálás során előnyt élvez az a pályázó, aki a közfoglalkoztatással egy adott közfeladaton belül bővített szolgáltatást biztosít. (Pl.: óvodában/napköziben délután 6 óráig biztosít gyermekfelügyeletet.)


Részletes és hivatalos információkért keresse fel a hatóság honlapját IDE KATTINTVA!


FRISSÍTÉS 2010. DECEMBER 29.

Ügyfélszolgálat önkormányzatok és kirendeltségek részére

Az ügyfélszolgálat munkatársai széleskörű információnyújtással segítik az önkormányzatok és kirendeltségek ügyintézőit a közfoglalkoztatással kapcsolatosan felmerülő problémák megoldásában. Az érdeklődők munkanapokon reggel nyolc és délután négy óra között kereshetik telefonon az ügyfélszolgálat munkatársait, emellett e-mailben is megküldhetik kérdéseiket.

Az ügyfélszolgálat (Call Center) a Foglalkoztatási Hivatalban 2011. január 3. és várhatóan 2011. március 31. között áll az érdeklődők rendelkezésére.

A telefonos ügyfélszolgálat keretében négy munkatárs fogadja a hívásokat. Az e-mailben történő megkeresésekre, a kérdés jellegétől függően a lehető legrövidebb időn belül írásban kapnak választ az érdeklődők.

Az ügyfélszolgálat munkatársai
telefonon a 06 1 456 9009 számon, illetve
írásban az kozfoglalkoztatas@lab.hu e-mail címen érhetők el.


Korábbi híreink a témában:

  1. Újra a bérpótló juttatásról - néhány információ a 2011. évi tervezetekről
  2. Eltűnik a RÁT, változik a segélyezés, új utak nyílnak a munkába
  3. Út a munkához versus Nemzeti Közfoglalkoztatási Program


Címkék
bérpótló juttatás   jogalkotás   kormány   közfoglalkoztatás   munka   munkavállaló   önkormányzat   pályázat   program   szociális   támogatás  

Hozzászólások:
ucsaba04 2011-05-21 22:09
T. Régebbi hozzászólásaimmal ellentétben, ha minden igaz "Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás támogatása" renszerű közmunkát ajánlottak 8 órába kb. 6 hónapig! Ez mindjárt másképp hangzik, fizetés megfelelő időre, de utána marad a segélyezés... Mindez a Dél-alföldi régióban egy kis faluban kerül sor! Sajnos ez sem végleges megoldás dolgozni, de meglátjuk mit hoz a közeljövő...
egymagyar 2011-05-12 11:26
Üdv!
Érdeklődni szeretnék abban az ügyben, hogy mennyi lehet közfoglalkoztatásban a havi óraszám? Esetemben napi 4 órában foglalkoztatnak plusz kötelezik a hétvégét is (szombat vasárnap 4-4 óra) de ezért külön pénzt nem kapok(31.000Ft).

Továbbá az orvosi alkalmassági olyan volt mint egy koncentrációs táborba megnézték az ember tenyerét és kész mehet írj alá 6 papírt nincs idő átolvasni mert már ott áll a következő mögötted közben "haladjunk!!!!"-felszólítás
Kérdésemre tudna válaszolni? Köszönöm!
gajdedor 2011-05-09 17:28
Sajnos a 2kezi munkásokat (még a talajmunkáknál is)gépek végzik.Így az iskolázatlanoknak nincs semmi lehetőségük még tanulni is alig tudnának ,mert ahhoz is PÉNZ SZÜKSÉGES!(írószer, utazás stb)Nem tartozom az alul iskolázottak társaságába, csak bele gondoltam az ÉLETÜK MINŐSÉGÉBE!Valahogy képzést és munkát kéne adni MINDENKINEK.Remélem ez az idő is itt lesz hamar. Talán megélem.
Hajrá MINDENKI!!!!
farkas 2011-05-09 13:44
szégyen hogy ezt a napi 4 órás kényszermunkát pénzkeresetnek nevezik,
közmunkás vagyok ,és naponta beszólogatnak nekünk hogy dolgozzatok csicskák.pedig a falu tele van szeméttel amit nem én se a gyerekeim szórtak el hanem az olyan mocskok akik beszólogatnak. azt a munkát amit elvégzünk 4órás kötelezö munkaidőben, segély mellett ,és egy kis szervezéssel társadalmi munkával meglehetne oldani ,és nem kerülne az államnak dupla pénzbe a foglalkoztatás mert ugye azt senki se nem hiszi el hogy ez milyen jó munkalehetőség mivel két hónap munkaviszonyt sehol nem vesznek figyelembe.
VágónéJutka 2011-05-04 10:27
Ez a 4 órás foglalkoztatás azt eredményezi,hogy ha valakinek lakás hitele van ne tudja fizetni.Majd árvereznek és a tehetős emberek potom áron hozzájuthatnak.Ezzel csak a szegénységet mélyebbre ássák.Több lesz a hajléktalan.8 órás munkahelyekre van szükség ami nem hónapokra szól hanem több évre vagy évtizedre.Próbálnának megélni a politikusaink annyi pénzből mint a 4 órában dolgozók akiknek csak két hónapig van lehetőségük pénzt keresni.Még válság van addig a politikusoknak sem adnék 500 ezer forintnál több fizetést.Mellé semmi külön juttatás! Az állami vagyont meg kellene őrizni nem eladni mint most is hallhatunk iskola bezárás eladás. Generálják a munkanélküliséget, nem is szándékoznak munkahelyek létesítésével foglalkozni.
Gálik András 2011-05-03 22:56
Igaza van. Pont. Nem az önkormányzatok irányítanak. Már év elején deklarálták megyékre, sőt városokra lebontva, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre közfoglalkoztatásra, és ez csak töredéke az előző évinek. Meghatározták, hogy egy település hány 8 órás (hosszú távú) és hány 4 órás (rövid távú) dolgozót alkalmazhat, és a 8 órások aránya jóval kevesebb (pl, kb 400 4 órás mellé olyan 30-40 8 órás embert lehet igényelni). Én azt mondom röviden, hogy mindez megszorítás, a kormányzat nyilván másként fogalmazna ez ügyben.
ucsaba04 2011-05-03 22:28
Miért csak a 4 órás 2 hónapos időtartamú közmunkaprogramot támogatnak legtöbb önkormányzatnál, ha pályázni lehetne 6 ill.
8 órás 2-12 hónapos is van!!! Hol éri meg a munkanélkülinek a napi 4 órás 2 hónapos közmunka (bruttó 39 ezerért), holott utána is
a segélyezés marad!!! Nem lesz meg az a minimális 200 nap, ami után munkanélküli ellátást kapjon 3 hónapig, nem beszélve arról, hogy 1 éves "folyamatos" munkaviszony után járna a "teljes munkanélküli ellátás a kirendeltségeknél.
Ez az önkormányzatokat tovább fogja ösztönözni a segélyezésre, és nem a munkaerőpiacra való vissza illeszkedést!!!
Egy aktív korú, dolgozni akaró ember vagyok...


Hozzászólások

További hozzászólások